w ,

Niedzielny schabowy w genialnej panierce Jakuba Kuronia! Znasz ten sposób?

Z czym kojarzy Ci się niedzielny obiad u mamy? U mnie to z pewnością rosołek i złocisty kotlet z ziemniaczkami i surówką. Jednym słowem (a właściwie trzema) typowy polski obiad! Jakub Kuroń postanowił odtworzyć dobrze znany schabowy w autorskiej panierce. Marynata to klucz!
Sponsorowane
Czas całkowity 4 godziny 20 minuty
Czas przygotowywania 4 godziny
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pokrój mięso w kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Umieść je w misce, zalej mlekiem, dodaj liście laurowe, pieprz ziołowy, ziele angielskie, sól, czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  • Wyciągnij mięso z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Przygotuj jajko, mąkę i bułkę tartą.
  • Na początek obaczamy kotleta w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
  • Kotleta smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z młodymi ziemniakami i surówką.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Schabowy Jakuba Kuronia
Na porcję przypada:
Kalorie
589.4
Tłuszcze
 
19.7
g
30
%
Węglowodany
 
64.2
g
21
%
Błonnik
 
3.2
g
13
%
Białka
 
36.4
g
73
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.