w

Mus czekoladowy z elektryzującym kopnięciem. Tylko dla dorosłych

Mus czekoladowy
olvas, Getty Images

Mus czekoladowy po wyśmienitym obiedzie jest niczym wisienka na torcie. Słodki deser, który wręcz rozpływa się na języku, jest niezwykle łatwy do przygotowania. Wystarczy zmieszać kilka składników i dobrać odpowiednie dodatki!

Nasz mus jest udoskonalony o dodatek likieru kawowego, przez co nie zaleca się go podawać dzieciom i kobietom w ciąży. Cała reszta może go śmiało wcinać, gdyż ma znikome ilości alkoholu w składzie, ten jedynie podkręca smak czekolady.

Deser można podawać na wiele sposobów, jeśli chcesz przełamać słodycz, dodaj trochę świeżych owoców np. maliny i borówki. Możesz je zmiażdżyć i polać górę deseru, a powstanie pyszna owocowa kołderka. Inny sposób to polanie góry bitą śmietaną i wrzucenie kilku listków mięty. Taka ozdoba będzie prezentować się niezwykle elegancko.

Mus czekoladowy z likierem

Masz bzika na punkcie czekolady? Jeśli tak, mamy dla ciebie idealny deser!
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 4 pucharki

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Czekoladę i masło rozpuść na jednolitą masę, dodawaj po jednym żółtku i cały czas mieszaj. Ściągnij garnek z ognia i lekko przestudź. Dolej alkohol i wymieszaj.
  • W misce ubij bitą śmietanę, podobnie zrób z białkami jaj. Połącz czekoladę i śmietankę za pomocą szpatułki. Następnie dodaj po łyżce ubitego białka i dobrze wymieszaj.
  • Mus przelej do pucharków i wstaw je do lodówki na 2-3 godziny. Górę możesz przyozdobić bitą śmietaną, wiórkami czekolady i miętą.
Mus czekoladowy

Wartości odżywcze

Mus czekoladowy z likierem
Na porcję przypada:
Kalorie
570.1
Tłuszcze
 
32.2
g
50
%
Węglowodany
 
55.1
g
18
%
Błonnik
 
5.5
g
23
%
Białka
 
9.9
g
20
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Mus czekoladowy smakuje najlepiej, gdy zrobimy go z gorzkiej czekolady. Jeśli natomiast jesteś fanką białej czekolady, możesz wykonać ten przepis też w takiej wersji. Możesz dodać jej nieco więcej niż ciemnej, gdyż biała czekolada jest delikatniejsza w smaku. Zamiast likieru kawowego, użyj tego o smaku kokosa lub likieru jajecznego.

Zobacz także te wpisy na naszej stronie:

  • Miniatura:
  • olvas, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli