Spis treści
Mus czekoladowy po wyśmienitym obiedzie jest niczym wisienka na torcie. Słodki deser, który wręcz rozpływa się na języku, jest niezwykle łatwy do przygotowania. Wystarczy zmieszać kilka składników i dobrać odpowiednie dodatki!
Nasz mus jest udoskonalony o dodatek likieru kawowego, przez co nie zaleca się go podawać dzieciom i kobietom w ciąży. Cała reszta może go śmiało wcinać, gdyż ma znikome ilości alkoholu w składzie, ten jedynie podkręca smak czekolady.
Deser można podawać na wiele sposobów, jeśli chcesz przełamać słodycz, dodaj trochę świeżych owoców np. maliny i borówki. Możesz je zmiażdżyć i polać górę deseru, a powstanie pyszna owocowa kołderka. Inny sposób to polanie góry bitą śmietaną i wrzucenie kilku listków mięty. Taka ozdoba będzie prezentować się niezwykle elegancko.
Mus czekoladowy z likierem
Składniki
na pucharki
- 200 g gorzka czekolada
- 4 jajko
- 100 ml śmietana 30%
- 50 g masło
- 2 likier kawowy
Dodatki
Sposób przygotowania
- Czekoladę i masło rozpuść na jednolitą masę, dodawaj po jednym żółtku i cały czas mieszaj. Ściągnij garnek z ognia i lekko przestudź. Dolej alkohol i wymieszaj.
- W misce ubij bitą śmietanę, podobnie zrób z białkami jaj. Połącz czekoladę i śmietankę za pomocą szpatułki. Następnie dodaj po łyżce ubitego białka i dobrze wymieszaj.
- Mus przelej do pucharków i wstaw je do lodówki na 2-3 godziny. Górę możesz przyozdobić bitą śmietaną, wiórkami czekolady i miętą.
Wartości odżywcze
Mus czekoladowy smakuje najlepiej, gdy zrobimy go z gorzkiej czekolady. Jeśli natomiast jesteś fanką białej czekolady, możesz wykonać ten przepis też w takiej wersji. Możesz dodać jej nieco więcej niż ciemnej, gdyż biała czekolada jest delikatniejsza w smaku. Zamiast likieru kawowego, użyj tego o smaku kokosa lub likieru jajecznego.
Zobacz także te wpisy na naszej stronie:
- Idealne ciasto naleśnikowe. Dodaj 1/4 szklanki tego produktu
- Dobry zamiennik jajka w deserach. Czym jest Aquafaba i dlaczego warto ją znać?
- Sernik arbuzowy na zimno. Skusisz się na ten wyjątkowy deser?