w

Moja mama zrobiła kotlety Zagłoba. Dawno nie jadłam takich dobrych!

kotlety Zagłoba
ALLEKO, Getty Images

Kotlety schabowe mają wiele rodzajów, ale te Zagłoba są moimi ulubionymi. Moja mama postanowiła poeksperymentować w ostatnią niedzielę i przygotowała schabowe z przepisu w gazecie. Kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, wiedziałam, że na stałe będą w moim menu.

Czym są kotlety Zagłoba?

Kotlety Zagłoba składają się ze soczystego schabu, jajka sadzonego, sera, szynki oraz chrupiącej panierki. Mała modyfikacja w postaci sera zmienia dużo w ogólnym smaku kotleta. Po usmażeniu ser apetycznie się ciągnie, a panierka jest w dalszym ciągu chrupiąca.

Kotlety należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeśli będziesz to robić na tzw. zimnej patelni, panierka pochłonie większość oleju i stanie się gumowata i ciężka.

Jaki tłuszcz najlepiej wybrać? Masz tutaj kilka opcji do wyboru: smalec, olej rzepakowy, masło klarowane. Ja polecam ostatnią propozycję, smak będzie najbardziej podkreślony! Oczywiście smażenie na oleju jest równie dobre i nie zaważy na ogólnym smaku dania.

Podczas panierowania nie zapomnij o mące! To ona zabezpieczy mięso przed wysuszeniem podczas smażenia i scali bułkę tartą z mięsem, tak że nie będzie nieapetycznie odpadać.

Kotlety schabowe

Pyszne kotlety schabowe z jajkiem i dodatkami będą miłą odskocznią od tradycyjnych schabowych. Warto wypróbować ten przepis w swojej kuchni.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Schab podziel na 5 kotletów, rozbij je tłuczkiem i nasmaruj przyprawami, a następnie obtocz w mące. Na talerz wbij dwa jajka i wymocz w nich kotlety. Panieruj schabowe w bułce tartej i usmaż na gorącym tłuszczu.
  • Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego, wbij 5 jajek i usmaż, aż białko będzie ścięte, a żółtko będzie jeszcze płynne.
  • Na blaszce do pieczenia ułóż kotlety schabowe, na to jajka sadzone, plaster szynki i sera. Piecz w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści.

Składniki

na 5 kotletów

Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • ALLEKO, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli