Spis treści
Kotlety schabowe mają wiele rodzajów, ale te Zagłoba są moimi ulubionymi. Moja mama postanowiła poeksperymentować w ostatnią niedzielę i przygotowała schabowe z przepisu w gazecie. Kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, wiedziałam, że na stałe będą w moim menu.
Czym są kotlety Zagłoba?
Kotlety Zagłoba składają się ze soczystego schabu, jajka sadzonego, sera, szynki oraz chrupiącej panierki. Mała modyfikacja w postaci sera zmienia dużo w ogólnym smaku kotleta. Po usmażeniu ser apetycznie się ciągnie, a panierka jest w dalszym ciągu chrupiąca.
Kotlety należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeśli będziesz to robić na tzw. zimnej patelni, panierka pochłonie większość oleju i stanie się gumowata i ciężka.
Jaki tłuszcz najlepiej wybrać? Masz tutaj kilka opcji do wyboru: smalec, olej rzepakowy, masło klarowane. Ja polecam ostatnią propozycję, smak będzie najbardziej podkreślony! Oczywiście smażenie na oleju jest równie dobre i nie zaważy na ogólnym smaku dania.
Podczas panierowania nie zapomnij o mące! To ona zabezpieczy mięso przed wysuszeniem podczas smażenia i scali bułkę tartą z mięsem, tak że nie będzie nieapetycznie odpadać.
Kotlety schabowe
Sposób przygotowania
- Schab podziel na 5 kotletów, rozbij je tłuczkiem i nasmaruj przyprawami, a następnie obtocz w mące. Na talerz wbij dwa jajka i wymocz w nich kotlety. Panieruj schabowe w bułce tartej i usmaż na gorącym tłuszczu.
- Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego, wbij 5 jajek i usmaż, aż białko będzie ścięte, a żółtko będzie jeszcze płynne.
- Na blaszce do pieczenia ułóż kotlety schabowe, na to jajka sadzone, plaster szynki i sera. Piecz w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści.
Składniki
na 5 kotletów
- 500 g schab bez kości
- 5 plaster szynka
- 5 plaster ser żółty
- 7 jajko (5 sadzone, 2 do panierki)
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona (mielona)
- 1 szklanka bułka tarta
- 0,5 szklanka mąka pszenna
- masło klarowane (do smażenia)
Zobacz także: