Spis treści
Sekret zupy ogórkowej nie tkwi w warzywach czy ilości wywaru, ale w zabieleniu jej odpowiednim produktem. Moja babcia nie dodaje do zupy ani grama mąki, nie mogłam w to uwierzyć, dopóki nie zdradziła mi całej receptury!
Zupę ogórkową robimy na różne sposoby. Jedni wolą wegetariańską wersję z warzywnym wywarem, inni gotują ją na żeberkach czy kościach wieprzowych. Moja babcia stosuje stary przepis z wykorzystaniem udka z kurczaka, bukietu warzyw i mnóstwa przypraw.
Sekret zupy ogórkowej
Zaczynamy od ugotowania domowego wywaru, ten z kostki rosołowej ani nie jest zdrowy, ani smaczny. Co ciekawe wywar można przygotować w dużej ilości! Następnie go mrozimy w porcjach i dodajemy do innych potraw, bez konieczności ponownego gotowania.
Zupa ogórkowa bez mąki
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania wywaru. Do garnka włóż udko, liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Podczas gotowania musisz pozbierać wytrącone szumowiny z mięsa.
- Ogórki zetrzyj na tarce, a następnie podsmaż na maśle. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, z garnka wyciągnij mięso i warzywa, a następnie wrzuć ziemniaki i ryż, gotuj do miękkości.
- Ściągnij mięso z udka, rozdrobnij i dorzuć do zupy. Włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do wywaru. Całość pozostaw na gazie ok. 20 minut. Po tym czasie wrzuć podsmażone ogórki i wodę ze słoika.
- Odlej odrobinę wywaru i dodaj śmietanę, zamieszaj i dolej do zupy. Dopraw zupę solą, pieprzem i koperkiem.
Składniki
na porcji
- 6 ogórki kiszone
- 3/4 szklanka woda po ogórkach
- 1 udko kurczaka
- 1/2 szklanka ryż
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 2 pietruszka
- 1/4 seler
- por (biała część)
- cebula
- koper
- 2 liść laurowy
- 3 ziele angielskie
- 1 łyżka masło
- sól
- pieprz
- 4 łyżka śmietana 18%
Wartości odżywcze
Zobacz także: