w ,

Moja babcia zdradziła mi sekret zupy ogórkowej! Zagęszcza ją czymś innym niż mąka

Sekret zupy ogórkowej
Dar1930, Getty Images

Sekret zupy ogórkowej nie tkwi w warzywach czy ilości wywaru, ale w zabieleniu jej odpowiednim produktem. Moja babcia nie dodaje do zupy ani grama mąki, nie mogłam w to uwierzyć, dopóki nie zdradziła mi całej receptury!

Zupę ogórkową robimy na różne sposoby. Jedni wolą wegetariańską wersję z warzywnym wywarem, inni gotują ją na żeberkach czy kościach wieprzowych. Moja babcia stosuje stary przepis z wykorzystaniem udka z kurczaka, bukietu warzyw i mnóstwa przypraw.

Sekret zupy ogórkowej

Zaczynamy od ugotowania domowego wywaru, ten z kostki rosołowej ani nie jest zdrowy, ani smaczny. Co ciekawe wywar można przygotować w dużej ilości! Następnie go mrozimy w porcjach i dodajemy do innych potraw, bez konieczności ponownego gotowania.

Zupa ogórkowa bez mąki

Robiłaś kiedyś ogórkową bez dodatku mąki? Jeśli wydaje Ci się, że to nie możliwe, lepiej sprawdź ten przepis!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 30 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania wywaru. Do garnka włóż udko, liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Podczas gotowania musisz pozbierać wytrącone szumowiny z mięsa.
  • Ogórki zetrzyj na tarce, a następnie podsmaż na maśle. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, z garnka wyciągnij mięso i warzywa, a następnie wrzuć ziemniaki i ryż, gotuj do miękkości.
  • Ściągnij mięso z udka, rozdrobnij i dorzuć do zupy. Włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do wywaru. Całość pozostaw na gazie ok. 20 minut. Po tym czasie wrzuć podsmażone ogórki i wodę ze słoika.
  • Odlej odrobinę wywaru i dodaj śmietanę, zamieszaj i dolej do zupy. Dopraw zupę solą, pieprzem i koperkiem.

Składniki

na 6 porcji

Wartości odżywcze

Zupa ogórkowa bez mąki
Na porcję przypada:
Kalorie
303.1
Tłuszcze
 
7.9
g
12
%
Węglowodany
 
48.5
g
16
%
Błonnik
 
5.8
g
24
%
Białka
 
10
g
20
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Dar1930, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli