w

Mój dziadek miał swój przepis na śledzie. Postanowiłam się nim podzielić!

przepis na śledzie

Przepis na śledzie od mojego dziadka towarzyszy naszej rodzinie od lat. Mój dziadek ufał tylko własnej recepturze na przyrządzenie ryby, danie udawało mu się rok w rok. Nie ma w nim cebulki, a dwa nietypowe składniki, które dodają całego smaku i aromatu.

Mój dziadek odmawiał dodatku cebuli i oleju, gdyż uważał, że istnieją lepsze dodatki do tej świątecznej ryby. Mowa tutaj o majeranku i czosnku w zalewie z oleju, ta mieszanka wydobędzie najlepszy smak ryby.

Śledzie w czosnku i majeranku

Sponsorowane
Czas całkowity 3 godz.
Czas przygotowywania 3 godz.

Składniki

na 2 słoiki

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Musimy namoczyć śledzie w wodzie na ok. 2-3 godziny, by pozbyć się nadmiaru soli. Wodę wymieniamy co godzinę.
  • Kiedy będą odpowiednio przygotowane, kroimy je na mniejsze kawałki.
  • Czosnek obieramy i siekamy nożem na drobno. Majeranek również rozdrabniamy.
  • Na dno słoika wrzucamy śledzie, następnie odrobinę czosnku i majeranku. Później kolejne piętro śledzi, aż do samej nakrętki. Całość zalewamy olejem i zakręcamy. Zostawiamy na 24 godziny do zamarynowania.
przepis na śledzie

Wartości odżywcze

Śledzie w czosnku i majeranku
Na porcję przypada:
Kalorie
831.2
Tłuszcze
 
71.9
g
111
%
Białka
 
45
g
90
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Zobacz także:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli