Spis treści
Przepis na śledzie od mojego dziadka towarzyszy naszej rodzinie od lat. Mój dziadek ufał tylko własnej recepturze na przyrządzenie ryby, danie udawało mu się rok w rok. Nie ma w nim cebulki, a dwa nietypowe składniki, które dodają całego smaku i aromatu.
Mój dziadek odmawiał dodatku cebuli i oleju, gdyż uważał, że istnieją lepsze dodatki do tej świątecznej ryby. Mowa tutaj o majeranku i czosnku w zalewie z oleju, ta mieszanka wydobędzie najlepszy smak ryby.
Śledzie w czosnku i majeranku
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Sposób przygotowania
- Musimy namoczyć śledzie w wodzie na ok. 2-3 godziny, by pozbyć się nadmiaru soli. Wodę wymieniamy co godzinę.
- Kiedy będą odpowiednio przygotowane, kroimy je na mniejsze kawałki.
- Czosnek obieramy i siekamy nożem na drobno. Majeranek również rozdrabniamy.
- Na dno słoika wrzucamy śledzie, następnie odrobinę czosnku i majeranku. Później kolejne piętro śledzi, aż do samej nakrętki. Całość zalewamy olejem i zakręcamy. Zostawiamy na 24 godziny do zamarynowania.