w

Młoda kapusta z orientalną nutką. Daria Ładocha daje świetny przepis

Młoda kapusta kojarzy się z typowo polskim daniem. Daria chce nam pokazać, że niekoniecznie musi tak być i orientalne dodatki jak najbardziej do niej pasują. Jesteś ciekawy jak odmienić to danie? Sprawdź!

Młoda kapusta jest bardzo łatwym daniem, można ją przygotować w 30 minut. W tym przepisie najistotniejszy jest ostry sos, który nadaje potrawie orientalnego smaku. Do całości polecamy ryż basmati, który będzie niczym kropka nad "i".
Sponsorowane
Czas całkowity 55 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Składniki na marynatę łączymy w misce. Kapustę szatkujemy, przekładamy do naczynia, dodajemy marynatę i mieszamy.
  • Warzywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 200*C.
  • Ryż płuczemy w wodzie i wrzucamy do garnka z osoloną wodą.
  • Robimy jajka sadzone. Wbijamy na patelnię, dodajemy sól i pieprz. Gdy będą ścięte, ściągamy z patelni.
  • Bierzemy się za sos. Papryczki chilly pozbywamy pestek, a resztę składników siekamy i wrzucamy do małego naczynia. Dodajemy sos sojowy i kolendrę, mieszamy. Kroimy miętę i orzechy, a marchewkę dzielimy na cienkie słupki. Kapustę dzielimy na talerze, posypujemy orzechami i miętą.
  • Na talerze obok układamy ryż i jajko sadzone. Polewamy sosem.

Składniki

na 4 porcje

marynata

sos

Wartości odżywcze Zobacz

Młoda kapusta z azjatycką nutą
Na porcję przypada:
Kalorie
253.3
Tłuszcze
 
22.8
g
35
%
Węglowodany
 
4.8
g
2
%
Błonnik
 
1.6
g
7
%
Białka
 
8.7
g
17
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.