w

Michał Wrzosek używa trzech zamienników cukru. Jego zdaniem są najlepsze

Getty Images Signature

To nie te czasy gdy nie ma dobrych zamienników cukru i osoby np. z cukrzycą mogą liczyć jedynie na syntetyczny produkt w tabletkach do rozpuszczania. Dr dietetyki Michał Wrzosek postanowił podzielić się swoimi słodzikami, które poza spełnieniem roli dosłodzenia, są zdrowsze od białego cukru.

Przez wiele lat na rynku brakowało substancji słodzących, które byłyby zdrowe a tym samym nie miały kalorii. Jednym z najbardziej popularnych środków dosładzających był aspartam, lecz z czasem zaczęto odkrywać prawdę o tym produkcie.

W dzisiejszych czasach mamy szeroki wybór produktów dosładzających. Momentami gubimy się w tym, co warto kupić, a czego bezwzględnie się wyrzekać. Michał Wrzosek postanowił omówić ten temat i nakierować klientów na kupno tych słodzików, które nie zagrażają naszemu zdrowiu.

Wrzosek używa tych zamienników cukru

Stewia

używa zamienników cukru
zamiennik cukru/ fot. HandmadepPictures, Getty Images

Pierwsza propozycja to cukier z liści stewii. Nie zawiera kalorii, jest słodszy od białego cukru, a dodatkowo ma właściwości antyoksydacyjne. Kiedy już ją kupujesz, szukaj produktu 100%, niektórzy producenci mieszają stewie ze zwykłym cukrem i przekonują, że to ten sam produkt.

Ksylitol

 używa zamienników cukru
fot. HeikeRau, Getty Images

Ksylitol jest dość popularny wśród osób, które dbają o sylwetkę. Jego indeks glikemiczny jest znacznie niższy od tradycyjnego cukru, ma mniej kalorii, a jego smak jest zbliżony. Mówi się o nim „cukier brzozowy”, bo pozyskujemy go z drewna brzozy.

Erytrytol

używa zamienników cukru
fot. Victoria Popowa, Getty Images

Pozyskiwany z kukurydzy o bardzo słodkim smaku ma niski indeks glikemiczny i zerową wartość energetyczną. Mówi się, że to najzdrowszy cukier świata i to właśnie on powinien znaleźć się w twojej cukierniczce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli