Spis treści
Placki z cebuli to rewelacyjny budżetowy obiad, który powinien zachwycić każdego, kto uwielbia placki ziemniaczane. Ewa Wachowicz postawiła na prostotę, która zawsze się obroni!
W czasach drożyzny trzeba patrzeć na to, jakich używamy składników do wykonania obiadu. Wielu z nas zaczęło szukać tańszych zamienników żywności, gdyż rachunki stale rosną, a opakowania maleją. Na szczęście istnieje takie warzywo, które mimo podwyżek w dalszym ciągu zalicza się do tych „tanich”, a z którego można wykonać fantastyczny obiad — mowa o cebuli!

Kto jak kto, ale my Polacy kochamy to warzywo. Można by powiedzieć, że cała polska kuchnia opiera się na cebuli, gdyż większość potraw zaczyna się od jej podsmażenia. Tak to już jest, że nie potrafimy z niej zrezygnować, bo tak genialnie wpasowuje się w całe danie.
Placki z cebuli robi się bardzo podobnie jak z ziemniaków. Poniższy przepis wyjaśni Ci krok po kroku jak je przygotować.
Placki z cebuli
Składniki
na porcje
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz z łupek, a następnie posiekaj na drobną kostkę. Przesyp całość do miski, dodaj przyprawy i wmasuj całość w cebulę. Następnie wstaw warzywo do lodówki na 15 minut, by puściło soki.
- Odlej zebraną wodę, dodaj jajka, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj składniki. Na samym końcu dolej wódkę i zamieszaj ponownie całość.
- Na patelni rozgrzej olej, wykładaj placki łyżką i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone placuszki przenieś na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wartości odżywcze
Placki z cebuli podawaj w towarzystwie sosu śmietanowo-koperkowego lub tradycyjnie z samą śmietaną. Fani ketchupu mogą się pokusić o polanie ich sosem pomidorowym. Pamiętaj, by dodać odrobinę procentów do ciasta, w ten sposób placuszki nie będą wpijały aż tyle tłuszczu co zawsze.
Zobacz także: