w

Magda Gessler wzbudza kontrowersje wśród Włochów. Jej carbonara jest „niepoprawna”

Kojarzycie te memy gdzie Włosi łapią się za głowę w momencie, gdy ktoś robi sos pomidorowy z torebki albo polewa pizze ketchupem? Wyobraźcie sobie taką sytuację z Magdą Gessler, która robi „niepoprawną” carbonarę. Zapytacie czemu? W jej sosie można znaleźć śmietankę, której Włosi kategorycznie zabraniają dodawać. Czy ta zmiana sprawia, że danie jest mniej smaczne? Nie, po prostu jest bardziej polskie.

Tradycyjny makaron carbonara zawiera takie składniki jak żółtka, makaron, guanciale, czy parmezan, ale nigdy nie spotkamy tam śmietanki. Według Włochów jest zbędnym dodatkiem, ale Magda Gessler nie boi się wyzwań, więc postanowiła zrobić przepis "po swojemu".
Sponsorowane
Czas całkowity 30 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pokrój drobno cebulę oraz boczek, podsmaż na oliwie i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie, pamiętaj że ma być al dente.
  • Roztrzep żółtka ze śmietanką, a następnie dodaj do tego starty parmezan. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię z boczkiem i cebulą. Wlej żółtka i podgrzewaj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Przypraw solą i pieprzem.
  • Pokrój bazylię i dodawaj na wierzch makaronu.

Składniki

na 3 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Carbonara Magdy Gessler
Na porcję przypada:
Kalorie
1580.8
Tłuszcze
 
57.8
g
89
%
Węglowodany
 
194.1
g
65
%
Błonnik
 
8.1
g
34
%
Białka
 
59
g
118
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Wypróbuj przepis na kotleciki makaronowe – obiad zero waste, nic nie może się zmarnować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.