Spis treści
Łosoś atlantycki z Biedronki jest aktualnie w fantastycznej promocji! Jedynie 7,49 zł/100 g, musicie przyznać, że to bardzo dobra cena jak za ten gatunek. Można z niej wyczarować wiele pyszności jak pasty czy samodzielne danie obiadowe. Dziś przedstawiamy przepis na łososia w sosie teriyaki, choć brzmi dość egzotycznie, jest bardzo prosty w wykonaniu!
Sos teriyaki pochodzi z Japonii i dosłownie znaczy „błyszczeć”. Ma słodko-słony smak i jest charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Pewnie czasami macie z nim styczność, ale nawet o tym nie wiecie, w sklepie można kupić gotowe mieszanki w słoikach. Dziś stawiamy na produkcję od zera, a łosoś z biedronki nam w tym pomoże! Danie możesz podać na kolację lub obiad, z pewnością zaskoczysz partnera!
Łosoś w sosie teriyaki
Składniki
na porcje
- 400 g łosoś atlantycki
- 5 łyżka sos sojowy
- 1 łyżka cukier brązowy
- 1 łyżeczka sok z limonki
- 2 łyżeczka imbir (starty )
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka olej sezamowy
- 200 g ryż
- szczypta czarnuszka
Sposób przygotowania
- Łosososia podziel na dwie porcje, sprawdź, czy nie ma ości i wypłucz pod bieżącą wodą.
- W misce umieść sos sojowy, sok z limonki, imbir, czosnek oraz olej sezamowy. Całość wymieszaj i wrzuć płaty łososia do miski. Ryba powinna marynować się minimum godzinę.
- W czasie gdy ryba nabiera smaku, ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Jeśli chcesz, by ryż był smaczniejszy, pozbądź się worka i ugotuj go luźno w wodzie.
- Rozgrzej piekarnik do 220*C. Rybę wstaw na blaszkę, sos odlej do osobnego naczynia. Rybę wstaw do piekarnika na 9-11 minut.
- Z odlanej marynaty zrób sos do ryby. Wlej go do garnka i podgrzewaj na ogniu, aż zgęstnieje.
- Ryż wyłóż na talerz, dodaj rybę i posyp całość czarnuszką. Do ryby zrób surówkę z białej kapusty lub marchewkę.
Wartości odżywcze
Do rybki podaj tę genialną surówkę!