w ,

Lekka zapiekanka z rybą i warzywami. Propozycja Siostry Anastazji na piątkowy obiad

Piątkowy obiad to wyzwanie dla każdego, kto chce ograniczyć mięso, a zarazem zjeść syty obiad. Ryba to zdrowy zamiennik mięsa, jest lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele sposobów.

Zapiekana ryba w warzywach Siostry Anastazji

Siostra Anastazja słynie z prostych, a zarazem pysznych przepisów. Chce pokazać, że zdrowa kuchnia nie musi być trudna i droga. Wystarczy odrobina fantazji!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 5 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 45 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Filety rybne oczyść z ości, posyp przyprawą do ryb, obtocz w mące i usmaż na patelni.
  • Marchewkę, pietruszkę, selera obierz i opłucz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę zeszklij na patelni i dodaj starte warzywa.
  • Gdy warzywa będą miękkie dorzuć sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy.
  • Boki naczynia żaroodpornego natłuść, dodaj połowę warzyw, następnie usmażoną rybę i pozostałe warzywa. Wszystko posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170* na 15 minut.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze

Zapiekana ryba w warzywach Siostry Anastazji
Na porcję przypada:
Kalorie
181.5
Tłuszcze
 
5.3
g
8
%
Węglowodany
 
10.4
g
3
%
Błonnik
 
1.8
g
8
%
Białka
 
23.6
g
47
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Siostra Anastazja
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli