Spis treści
Piątkowy obiad to wyzwanie dla każdego, kto chce ograniczyć mięso, a zarazem zjeść syty obiad. Ryba to zdrowy zamiennik mięsa, jest lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele sposobów.
Zapiekana ryba w warzywach Siostry Anastazji
Sposób przygotowania
- Filety rybne oczyść z ości, posyp przyprawą do ryb, obtocz w mące i usmaż na patelni.
- Marchewkę, pietruszkę, selera obierz i opłucz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę zeszklij na patelni i dodaj starte warzywa.
- Gdy warzywa będą miękkie dorzuć sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy.
- Boki naczynia żaroodpornego natłuść, dodaj połowę warzyw, następnie usmażoną rybę i pozostałe warzywa. Wszystko posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170* na 15 minut.
Składniki
na porcji
- 500 g filet ryby
- przyprawa do ryb
- 15 g mąka pszenna
- olej (do smażenia)
- 2 marchew
- 2 pietruszka
- 2 cebula
- 50 g seler
- 2 łyżka przecier pomidorowy
- 2 liść laurowy
- 2-3 ziarnka ziele angielskie
- łyżeczka papryka ostra mielona (mielona)
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- 50 g ser żółty
Przepisy siostry Anastazji
Siostra Anastazja zdradza recepturę na buraczki z cukinią do słoików na zimę
Serowe kotleciki Siostry Anastazji. Wersja wytrawna
Piernik siostry Anastazji nie ma sobie równych
Pierogi siostry Anastazji zachwycają smakiem. Wiemy, jak je zrobić
Ciasto Bajka z przepisu siostry Anastazji hitem każdej imprezy. Jak je zrobić?
Sałatka szynkowa siostry Anastazji. Idealna na drugie śniadanie !
Sernik z brzoskwiniami od siostry Anastazji. Jej zdaniem prostota zawsze wygrywa
Podrasowana sałatka jarzynowa od Siostry Anastazji
Carbonara siostry Anastazji zawiera aż 15 jajek. Zobacz jak odtworzyła przepis na włoski makron
Zobacz więcej