Spis treści
Piątkowy obiad to wyzwanie dla każdego, kto chce ograniczyć mięso, a zarazem zjeść syty obiad. Ryba to zdrowy zamiennik mięsa, jest lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele sposobów.
Zapiekana ryba w warzywach Siostry Anastazji
Sposób przygotowania
- Filety rybne oczyść z ości, posyp przyprawą do ryb, obtocz w mące i usmaż na patelni.
- Marchewkę, pietruszkę, selera obierz i opłucz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę zeszklij na patelni i dodaj starte warzywa.
- Gdy warzywa będą miękkie dorzuć sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy.
- Boki naczynia żaroodpornego natłuść, dodaj połowę warzyw, następnie usmażoną rybę i pozostałe warzywa. Wszystko posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170* na 15 minut.
Składniki
na porcji
- 500 g filet ryby
- przyprawa do ryb
- 15 g mąka pszenna
- olej (do smażenia)
- 2 marchew
- 2 pietruszka
- 2 cebula
- 50 g seler
- 2 łyżka przecier pomidorowy
- 2 liść laurowy
- 2-3 ziarnka ziele angielskie
- łyżeczka papryka ostra mielona (mielona)
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- 50 g ser żółty
Przepisy siostry Anastazji
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Jeden składnik robi całą robotę
Siostra Anastazja zdradza recepturę na buraczki z cukinią do słoików na zimę
Ćwikła siostry Anastazji wyróżnia się smakiem. Dodaje do niej wino
Gołąbki i mielone w jednym? Siostra Anastazja zdradza jak zrobić kotlety a’la gołąbki
Carbonara siostry Anastazji zawiera aż 15 jajek. Zobacz jak odtworzyła przepis na włoski makron
Sernik z brzoskwiniami od siostry Anastazji. Jej zdaniem prostota zawsze wygrywa
Ciasto Bajka z przepisu siostry Anastazji hitem każdej imprezy. Jak je zrobić?
Surówka z porów Siostry Anastazji. Sekretny składnik doda słodyczy
Sałatka szynkowa siostry Anastazji. Idealna na drugie śniadanie !
Zobacz więcej