w

Lekka zapiekanka z rybą i warzywami. Propozycja Siostry Anastazji na piątkowy obiad

Piątkowy obiad to wyzwanie dla każdego, kto chce ograniczyć mięso, a zarazem zjeść syty obiad. Ryba to zdrowy zamiennik mięsa, jest lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele sposobów.

Siostra Anastazja słynie z prostych, a zarazem pysznych przepisów. Chce pokazać, że zdrowa kuchnia nie musi być trudna i droga. Wystarczy odrobina fantazji!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Filety rybne oczyść z ości, posyp przyprawą do ryb, obtocz w mące i usmaż na patelni.
  • Marchewkę, pietruszkę, selera obierz i opłucz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę zeszklij na patelni i dodaj starte warzywa.
  • Gdy warzywa będą miękkie dorzuć sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy.
  • Boki naczynia żaroodpornego natłuść, dodaj połowę warzyw, następnie usmażoną rybę i pozostałe warzywa. Wszystko posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170* na 15 minut.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Zapiekana ryba w warzywach Siostry Anastazji
Na porcję przypada:
Kalorie
181.5
Tłuszcze
 
5.3
g
8
%
Węglowodany
 
10.4
g
3
%
Błonnik
 
1.8
g
8
%
Białka
 
23.6
g
47
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.