w

Kwaskowate śliwki w occie. Przepis Ewy Wachowicz

śliwki w occie

Sezon na śliwki kwitnie w pełni! Można je suszyć, wędzić, robić kompoty czy dżemy, ale czy słyszeliście o piklowaniu śliwek? Proces ten ma za zadanie wydobyć kwaskowatość owoców, a przy tym zachować naturalną słodycz. Ewa Wachowicz stworzyła swój autorki przepis z dodatkiem miodu. Śliwki będą zachwycające!
Choć używanie octu w przetworach kojarzy się głównie z piklami, to coraz częściej stosuje się je przy wekowaniu owoców. Połączenie słodkiego i kwaśnego daje wspaniałą mieszankę smaku. Śliwki mogą być wytrawną przekąską lub dodatkiem do mięs.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 20 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
  • Do umytych i wyparzonych słoików dodajemy śliwki, kilka goździków i 2 ziarna ziela angielskiego.
  • W garnku gotujemy wodę z miodem, solą i octem.
  • Słoiki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.

Składniki

na 4 słoiki

Wartości odżywcze

śliwki w occie
Na porcję przypada:
Kalorie
433.8
Tłuszcze
 
1.5
g
2
%
Węglowodany
 
106.4
g
35
%
Błonnik
 
7.4
g
31
%
Białka
 
3.8
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Ewa Wachowicz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Wypróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli