Spis treści
śliwki w occie
Sezon na śliwki kwitnie w pełni! Można je suszyć, wędzić, robić kompoty czy dżemy, ale czy słyszeliście o piklowaniu śliwek? Proces ten ma za zadanie wydobyć kwaskowatość owoców, a przy tym zachować naturalną słodycz. Ewa Wachowicz stworzyła swój autorki przepis z dodatkiem miodu. Śliwki będą zachwycające!Choć używanie octu w przetworach kojarzy się głównie z piklami, to coraz częściej stosuje się je przy wekowaniu owoców. Połączenie słodkiego i kwaśnego daje wspaniałą mieszankę smaku. Śliwki mogą być wytrawną przekąską lub dodatkiem do mięs.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 20 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
- Do umytych i wyparzonych słoików dodajemy śliwki, kilka goździków i 2 ziarna ziela angielskiego.
- W garnku gotujemy wodę z miodem, solą i octem.
- Słoiki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Składniki
na słoiki
- 2 kg śliwki
- 1 łyżka goździki
- ziele angielskie
- 4 szklanka woda
- 2 szklanka czerwony ocet winny
- 1 szklanka miód
- 1 łyżka sól
Wartości odżywcze
śliwki w occie
Na porcję przypada:
Kalorie
433.8
Tłuszcze
1.5
g
2
%
Węglowodany
106.4
g
35
%
Błonnik
7.4
g
31
%
Białka
3.8
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
Wypróbuj również:
- Przepis babci Ani na gruszki w occie
- Gruszki w syropie z goździkami i cynamonem. Pyszny deser gwarantowany!
2 komentarzy