w

Kwaskowate śliwki w occie. Przepis Ewy Wachowicz

Sezon na śliwki kwitnie w pełni! Można je suszyć, wędzić, robić kompoty czy dżemy, ale czy słyszeliście o piklowaniu śliwek? Proces ten ma za zadanie wydobyć kwaskowatość owoców, a przy tym zachować naturalną słodycz. Ewa Wachowicz stworzyła swój autorki przepis z dodatkiem miodu. Śliwki będą zachwycające!
Choć używanie octu w przetworach kojarzy się głównie z piklami, to coraz częściej stosuje się je przy wekowaniu owoców. Połączenie słodkiego i kwaśnego daje wspaniałą mieszankę smaku. Śliwki mogą być wytrawną przekąską lub dodatkiem do mięs.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
  • Do umytych i wyparzonych słoików dodajemy śliwki, kilka goździków i 2 ziarna ziela angielskiego.
  • W garnku gotujemy wodę z miodem, solą i octem.
  • Słoiki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.

Składniki

na 4 słoiki

Wartości odżywcze Zobacz

śliwki w occie
Na porcję przypada:
Kalorie
433.8
Tłuszcze
 
1.5
g
2
%
Węglowodany
 
106.4
g
35
%
Błonnik
 
7.4
g
31
%
Białka
 
3.8
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Wypróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz