w

Kopytka z bobu. Mają bardzo wyjątkowy smak

Kopytka z bobu są równie pyszne co te ziemniaczane, a może i nawet lepsze! Można je podawać z mięsem, sosem, lub w najprostszej wersji z roztopionym masłem. Jak to bywa z kopytkami, są ekspresowe w przygotowaniu!

Kopytka najczęściej pojawiają się na naszym stole, gdy w lodówce zalegają ziemniaki z wczoraj. Wtedy dorzucamy kilka składników, zagniatamy i voila… kluseczki gotowe. Dokładnie taki sam proces występuje przy robieniu kopytek z bobu. Mączyste warzywa jak ziemniaki, dynia czy bób to najlepsze produkty do tworzenia klusek. Jeśli zalegają ci w lodówce, a nie chcesz ich marnować, przygotuj kopytka!
Sponsorowane
Czas całkowity 15 minuty
Czas przygotowywania 15 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Bób opłucz i ugotuj na osolonej wodzie. Wystudź i pozbądź się twardej skórki, a następnie zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj mąkę, jajko i sól do smaku. Wymieszaj i przełóż ciasto na stolnicę. Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek i pokrój go na mniejsze kawałki.
  • W garnku zagotuj wodę. Wrzuć kluski do wrzątku i przez minutę, od momentu wypłynięcia na powierzchnię garnka.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Kopytka z bobu
Na porcję przypada:
Kalorie
368
Tłuszcze
 
2.1
g
3
%
Węglowodany
 
69.7
g
23
%
Błonnik
 
8.3
g
35
%
Białka
 
17
g
34
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.