w , ,

Kopytka z bobu. Ten kolor przyciąga wzrok, a smak zatrzymuje na dłużej

merc67, Getty Images

Kopytka z bobu są równie pyszne co te ziemniaczane, a może i nawet lepsze. Można je podawać z mięsem, sosem lub w najprostszej wersji z rozpuszczonym masłem. Jak to bywa z kopytkami, są ekspresowe w przygotowaniu!

Kopytka najczęściej pojawiają się na naszym stole, gdy w lodówce zalegają ziemniaki z wczoraj. Wtedy dorzucamy kilka składników, zagniatamy i voila… kluseczki gotowe. Dokładnie taki sam proces występuje przy robieniu kopytek z bobu. Mączyste warzywa jak ziemniaki, dynia czy bób to najlepsze produkty do tworzenia klusek. Jeśli zalegają ci w lodówce, a nie chcesz ich marnować, przygotuj kopytka.

Kopytka z bobu
Andrew1Norton, Getty Images

Kopytka z bobu mogą być podawane na różne sposoby

Moja mama zawsze powtarzała, że kopytka to bardzo wdzięczny posiłek, który można podawać na różne sposoby. Wersja wytrawna to klasyk, ale czy słyszeliście kiedyś o kopytkach z cukrem? Otóż to właśnie one robią furorę na talerzach dzieci.

Zielone kopytka poza wyjątkowym smakiem mają również genialny wygląd, a jak wiemy, ludzie uwielbiają „jeść oczami”, a ładnie wyglądające dania o wiele bardziej nam smakują.

Kopytka z bobu

Czyż te kluseczki nie wyglądają przepysznie? Od samego widoku aż pociekła mi ślinka.
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Bób opłucz i ugotuj na osolonej wodzie. Wystudź i pozbądź się twardej skórki, a następnie zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj mąkę, jajko i sól do smaku. Wymieszaj i przełóż ciasto na stolnicę. Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek i pokrój go na mniejsze kawałki.
  • W garnku zagotuj wodę. Wrzuć kluski do wrzątku i przez minutę, od momentu wypłynięcia na powierzchnię garnka.
Zobacz
kluski kopytka zielone kopytka
Ocena:
(1 głos)

Zielony sos do kopytek

Jeśli kopytka z samym masłem są dla Ciebie zbyt nudne, możesz przygotować ziołowy sos na bazie mięty, bazylii i soku z cytryny. Wystarczy, że wrzucisz po garści ziół do blendera i dolejesz sok z połówki cytryny. Wszystko mielimy na gładką masę, dodajemy nieco soli i polewamy kopytka. Danie będzie niezwykle orzeźwiające.

  • Miniatura:
  • merc67, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli