w

Klasyczna karpatka od Ewy Wachowicz. Będzie idealna do kawy

Karpatka to typowo polskie ciasto wyróżniające się pofalowanym ciastem i puszystym budyniowym kremem. Jest bardzo słodkie, więc warto podawać do niego kawę, by przełamać smak słodyczy. Jesteśmy pewni, że każdy się na nie skusi.

Karpatka Ewy Wachowicz

Karpatka Ewy Wachowicz łączy w sobie dwie cechy: łatwość wykonania i genialny smak. Ciasto to parzone placki, które najpierw pieczemy, a później suszymy. Nie musisz się bać długiego procesu pieczenia, wszystko jest bardzo sprawne i szybkie.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 30 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Pierwsze przygotuj ciasto. Wodę wlej do garnka i zagotuj. Dodaj masło, cukier i sól, wszystko wymieszaj i zmniejsz ogień na minimalne grzanie.
  • Całość energicznie mieszamy i wsypujemy mąkę. Po 5-7 minutach masa będzie gotowa.
  • Przelewamy masę do miski i lekko studzimy.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
  • Kiedy ciasto jest letnie, dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Uzyskaną masę dzielimy na pół i rozlewamy do dwóch osobnych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy do zarumienienia, po czym uchylamy drzwiczki piekarnika i suszymy ciasto.
  • Krem budyniowy. Odlej 1/3 szklanki mleka i pozostaw na później. Jajka oraz żółtka roztrzep widelcem w misce, dosyp budyń oraz cukier waniliowy. Wlej odstawione mleko i mieszaj.
  • 2/3 szklanki mleka zagotuj, a następnie połącz z masą budyniową. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu aż do wrzenia. Zdejmij masę z ognia i wystudź.
  • Masło uciekaj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj masło do chłodnego budyniu i cały czas miksuj. Dodaj sok z cytryny i spirytus, wymieszaj.
  • Przełóż ciasto kremem, wierzch możesz posypać cukrem.

Składniki

na 12 porcji

ciasto

masę budyniową:

Wartości odżywcze

Karpatka Ewy Wachowicz
Na porcję przypada:
Kalorie
271.6
Tłuszcze
 
5.7
g
9
%
Węglowodany
 
45.5
g
15
%
Błonnik
 
0.5
g
2
%
Białka
 
8.4
g
17
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Ewa Wachowicz
Ocena:
(głosy: 2 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli