Spis treści
Karpatka to typowo polskie ciasto wyróżniające się pofalowanym ciastem i puszystym budyniowym kremem. Jest bardzo słodkie, więc warto podawać do niego kawę, by przełamać smak słodyczy. Jesteśmy pewni, że każdy się na nie skusi.
Karpatka Ewy Wachowicz
Sposób przygotowania
- Pierwsze przygotuj ciasto. Wodę wlej do garnka i zagotuj. Dodaj masło, cukier i sól, wszystko wymieszaj i zmniejsz ogień na minimalne grzanie.
- Całość energicznie mieszamy i wsypujemy mąkę. Po 5-7 minutach masa będzie gotowa.
- Przelewamy masę do miski i lekko studzimy.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
- Kiedy ciasto jest letnie, dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Uzyskaną masę dzielimy na pół i rozlewamy do dwóch osobnych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy do zarumienienia, po czym uchylamy drzwiczki piekarnika i suszymy ciasto.
- Krem budyniowy. Odlej 1/3 szklanki mleka i pozostaw na później. Jajka oraz żółtka roztrzep widelcem w misce, dosyp budyń oraz cukier waniliowy. Wlej odstawione mleko i mieszaj.
- 2/3 szklanki mleka zagotuj, a następnie połącz z masą budyniową. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu aż do wrzenia. Zdejmij masę z ognia i wystudź.
- Masło uciekaj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj masło do chłodnego budyniu i cały czas miksuj. Dodaj sok z cytryny i spirytus, wymieszaj.
- Przełóż ciasto kremem, wierzch możesz posypać cukrem.
Składniki
na porcji
masę budyniową:
- 300 g masło
- 1 szklanka cukier puder
- ½ litr mleko
- 1 opakowanie budyń waniliowy
- 1 opakowanie cukier wanilinowy
- 2 sztuka jajko
- 1 sztuka żółtko
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 kieliszek spirytus
Przepisy i porady Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz ma swój sposób na rosół! Nie uwierzysz co do niego dodaje
Sernik bez cukru. Ewa Wachowicz dodaje pewien słodki zamiennik
Ewa Wachowicz poleca pasztet z cukinii i marchewki
Masz w spiżarni sporo cebuli? Zrób z niej placki z przepisu Ewy Wachowicz
Ulubione frytki Ewy Wachowicz. Nie znajdziesz w nich ziemniaków
Kwaskowate śliwki w occie. Przepis Ewy Wachowicz
Ciasto z pietruszki?! Ewa Wachowicz po raz kolejny szaleje w swojej kuchni
Receptura na rosół Ewy Wachowicz. Tylko część ziemniaka ląduje w zupie
Konfitura z czosnku. Przepis Ewy Wachowicz na pastę do kanapki
Zobacz więcej