w

Kasia Bosacka robi smaczną sałatkę za niewielkie pieniądze

Katarzyna Bosacka na swoim kanale YT pokazała przepis na tanią sałatkę podawaną na ciepło. Jej koszt to zaledwie 5 zł! Przygotowuje ją z sezonowych warzyw takich jak dynia, cebula czy orzechy.

Obecnie większość osób patrzy na ceny żywności i stara się ograniczać wydawanie pieniędzy na drogie składniki. Kiedy mamy liczną rodzinę, boleśnie odczuwamy drożyznę w sklepach. Bosacka chce pokazać, że da się jeść tanio i smacznie!

Sałatka z dynia

Przepis Kasi Bosackiej będzie dobrą propozycją na obiad czy lunch w pracy. Sałatkę możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
sałatkę
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obtocz w oliwie, dodaj pieprz i sól, a następnie wysyp zawartość na blaszkę i piecz w 180*C przez 20 minut aż będzie miękka.
  • Czerstwy chleb pokój na kostkę i podsmaż na maśle by powstały rumiane grzanki.
  • Cebulę podsmaż na tłuszczu, dodaj do niej pieczarki i poczekaj, aż będą miękkie. Zdejmij całość z patelni do wcześniej przygotowanej miski.
  • Na patelni umieść jarmuż by stał się miękki, wrzuć do miski z pieczarkami. Podpraż orzechy i dorzuć do reszty składników.
  • Przygotuj sos z sera pleśniowego. W garnku zagrzej mleko, dodaj ser pleśniowy i podgrzewaj do roztopienia.
  • Wymieszaj dynię z resztą składników, dodaj grzanki i polej całość sosem serowym.

Składniki

na 3 porcje

Wartości odżywcze

Sałatka z dynia
Na porcję przypada:
Kalorie
292.7
Tłuszcze
 
16.1
g
25
%
Węglowodany
 
30.1
g
10
%
Błonnik
 
3.5
g
15
%
Białka
 
10.8
g
22
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Katarzyna Bosacka
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli