Spis treści
Szukasz sprawdzonego przepisu na genialny deser? Karpatka siostry Anastazji spisze się w tej roli idealnie. Skąd to wiem? Znika z talerzy w mgnieniu oka!
Często ochota na coś słodkiego dopada nas nagle. I warto w takich chwilach mieć pod ręką sprawdzoną recepturę, która nigdy nas nie zawiedzie. Co więcej, jest ona tym bardziej pożądana, kiedy wszystkie potrzebne składniki masz w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować domowe ciacho o każdej porze dnia i nocy!
Jeśli lubisz takie rozwiązania, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie. Sama należę do osób, które mają wypróbowane receptury na każdą okazję. I uwierz mi na słowo, ciasto z tego przepisu świetnie się tu odnajduje!
Domowa karpatka stanie się hitem w każdym domu!
Dzisiejszy przepis na karpatkę przyda się również podczas niezapowiedzianej wizyty gości, ponieważ wystarczy naprawdę niewiele, aby ją zrobić i podać swoim bliskim. Co więcej, ciacho z przepisu siostry Anastazji wychodzi tak dobre, że możesz przygotować je na każdą okazję rodzinną. Tym samym będziesz mieć gwarancję, że każdemu posmakuje i zostanie zjedzone do ostatniego okruszka!
Karpatka siostry Anastazji
Składniki
na porcji
Masa:
- 250 g masło (miękkie)
- 250 g cukier puder
- 1 szt. cukier waniliowy
- 250 ml mleko
- 1 szt. budyń (waniliowy, bez cukru)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ciasta.
- Na palniku ustawiamy garnek, po czym łączymy w nim wodę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę.
- Kiedy składniki się połączą i stworzą jednolitą mieszankę, zaczynamy dodawać małymi partiami mąkę.
- Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
- Kiedy już osiągniemy zamierzony efekt, zaczynamy dodawać do powstałego ciasta po jednym jajku.
- Składniki zaczynamy łączyć przy pomocy trzepaczki, ale z czasem zamieniamy ją na mikser.
- Powstałe ciasto przekładamy do dwóch forem, które wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszki mają mieć te same wymiary.
- Tak przygotowane formy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. W tym celu gotujemy budyń z mlekiem, po czym odstawiamy do ostudzenia.
- Miękkie masło dzielimy na mniejsze kawałki i ucieramy w mikserze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Na koniec do powstałej mieszanki dodajemy małymi partiami ostudzony budyń.
- Gotowy krem przekładamy na blat upieczonego ciasta.
- Następnie przykrywamy drugim ciastem.
- Przed podaniem karpatkę dekorujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Teraz już wiesz, jak przygotować pyszną karpatkę z przepisu siostry Anastazji. Koniecznie daj mi znać, czy lubisz tego typu ciasta? Ja mogłabym jeść je na okrągło!
Zobacz także: Przepis na ekspresowe rogaliki drożdżowe. Szybciej się nie da!
Przepisy siostry Anastazji
Carbonara siostry Anastazji zawiera aż 15 jajek. Zobacz jak odtworzyła przepis na włoski makron
Pierogi siostry Anastazji zachwycają smakiem. Wiemy, jak je zrobić
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Jeden składnik robi całą robotę
Surówka z porów Siostry Anastazji. Sekretny składnik doda słodyczy
Ćwikła siostry Anastazji wyróżnia się smakiem. Dodaje do niej wino
Gołąbki i mielone w jednym? Siostra Anastazja zdradza jak zrobić kotlety a’la gołąbki
Sałatka szynkowa siostry Anastazji. Idealna na drugie śniadanie !
Siostra Anastazja zdradza recepturę na buraczki z cukinią do słoików na zimę
Surówka na bazie kapusty siostry Anastazji. Zrobisz ją w mig
Zobacz więcej