Spis treści
Szukasz sprawdzonego przepisu na genialny deser? Karpatka siostry Anastazji spisze się w tej roli idealnie. Skąd to wiem? Znika z talerzy w mgnieniu oka!
Często ochota na coś słodkiego dopada nas nagle. I warto w takich chwilach mieć pod ręką sprawdzoną recepturę, która nigdy nas nie zawiedzie. Co więcej, jest ona tym bardziej pożądana, kiedy wszystkie potrzebne składniki masz w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować domowe ciacho o każdej porze dnia i nocy!
Jeśli lubisz takie rozwiązania, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie. Sama należę do osób, które mają wypróbowane receptury na każdą okazję. I uwierz mi na słowo, ciasto z tego przepisu świetnie się tu odnajduje!
Domowa karpatka stanie się hitem w każdym domu!
Dzisiejszy przepis na karpatkę przyda się również podczas niezapowiedzianej wizyty gości, ponieważ wystarczy naprawdę niewiele, aby ją zrobić i podać swoim bliskim. Co więcej, ciacho z przepisu siostry Anastazji wychodzi tak dobre, że możesz przygotować je na każdą okazję rodzinną. Tym samym będziesz mieć gwarancję, że każdemu posmakuje i zostanie zjedzone do ostatniego okruszka!
Karpatka siostry Anastazji
Składniki
na 9 porcji
Masa:
- 250 g masło (miękkie)
- 250 g cukier puder
- 1 szt. cukier waniliowy
- 250 ml mleko
- 1 szt. budyń (waniliowy, bez cukru)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ciasta.
- Na palniku ustawiamy garnek, po czym łączymy w nim wodę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę.
- Kiedy składniki się połączą i stworzą jednolitą mieszankę, zaczynamy dodawać małymi partiami mąkę.
- Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
- Kiedy już osiągniemy zamierzony efekt, zaczynamy dodawać do powstałego ciasta po jednym jajku.
- Składniki zaczynamy łączyć przy pomocy trzepaczki, ale z czasem zamieniamy ją na mikser.
- Powstałe ciasto przekładamy do dwóch forem, które wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszki mają mieć te same wymiary.
- Tak przygotowane formy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. W tym celu gotujemy budyń z mlekiem, po czym odstawiamy do ostudzenia.
- Miękkie masło dzielimy na mniejsze kawałki i ucieramy w mikserze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Na koniec do powstałej mieszanki dodajemy małymi partiami ostudzony budyń.
- Gotowy krem przekładamy na blat upieczonego ciasta.
- Następnie przykrywamy drugim ciastem.
- Przed podaniem karpatkę dekorujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
Teraz już wiesz, jak przygotować pyszną karpatkę z przepisu siostry Anastazji. Koniecznie daj mi znać, czy lubisz tego typu ciasta? Ja mogłabym jeść je na okrągło!
Zobacz także: Przepis na ekspresowe rogaliki drożdżowe. Szybciej się nie da!