w

Karpatka z przepisu siostry Anastazji. Lepszej nie jadłam!

karpatka
Darius Dzinnik / 500px, Getty Images

Szukasz sprawdzonego przepisu na genialny deser? Karpatka siostry Anastazji spisze się w tej roli idealnie. Skąd to wiem? Znika z talerzy w mgnieniu oka!

Często ochota na coś słodkiego dopada nas nagle. I warto w takich chwilach mieć pod ręką sprawdzoną recepturę, która nigdy nas nie zawiedzie. Co więcej, jest ona tym bardziej pożądana, kiedy wszystkie potrzebne składniki masz w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować domowe ciacho o każdej porze dnia i nocy!

Jeśli lubisz takie rozwiązania, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie. Sama należę do osób, które mają wypróbowane receptury na każdą okazję. I uwierz mi na słowo, ciasto z tego przepisu świetnie się tu odnajduje!

Domowa karpatka stanie się hitem w każdym domu!

Dzisiejszy przepis na karpatkę przyda się również podczas niezapowiedzianej wizyty gości, ponieważ wystarczy naprawdę niewiele, aby ją zrobić i podać swoim bliskim. Co więcej, ciacho z przepisu siostry Anastazji wychodzi tak dobre, że możesz przygotować je na każdą okazję rodzinną. Tym samym będziesz mieć gwarancję, że każdemu posmakuje i zostanie zjedzone do ostatniego okruszka!

Karpatka siostry Anastazji

Tak dobrego ciacha dawno nie jadłam. Po prostu czysta perfekcja!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 30 min.

Składniki

na 9 porcji

Ciasto:

Masa:

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ciasta.
  • Na palniku ustawiamy garnek, po czym łączymy w nim wodę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę.
  • Kiedy składniki się połączą i stworzą jednolitą mieszankę, zaczynamy dodawać małymi partiami mąkę.
  • Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  • Kiedy już osiągniemy zamierzony efekt, zaczynamy dodawać do powstałego ciasta po jednym jajku.
  • Składniki zaczynamy łączyć przy pomocy trzepaczki, ale z czasem zamieniamy ją na mikser.
  • Powstałe ciasto przekładamy do dwóch forem, które wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszki mają mieć te same wymiary.
  • Tak przygotowane formy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie przygotowujemy krem. W tym celu gotujemy budyń z mlekiem, po czym odstawiamy do ostudzenia.
  • Miękkie masło dzielimy na mniejsze kawałki i ucieramy w mikserze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Na koniec do powstałej mieszanki dodajemy małymi partiami ostudzony budyń.
  • Gotowy krem przekładamy na blat upieczonego ciasta.
  • Następnie przykrywamy drugim ciastem.
  • Przed podaniem karpatkę dekorujemy cukrem pudrem.
  • Smacznego!
karpatka
Zobacz
Przepis od: siostra Anastazja
Ocena:
(głosy: 4 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Teraz już wiesz, jak przygotować pyszną karpatkę z przepisu siostry Anastazji. Koniecznie daj mi znać, czy lubisz tego typu ciasta? Ja mogłabym jeść je na okrągło!

Zobacz także: Przepis na ekspresowe rogaliki drożdżowe. Szybciej się nie da!

  • Źródła:
  • 100 nowych ciast Przepisy siostry Anastazji, Wydawnictwo WAM, 2007.
  • Miniatura:
  • Darius Dzinnik / 500px, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani