Spis treści
Większość facetów powie, że dobra karkówka z grilla to podstawa na weekendzie majowym. Ta z przepisu Gordona Ramsaya jest dedykowana każdemu mężczyźnie, który lubi zjeść dobry kawał mięsa w marynacie.
Grillowane mięso nie należy do najlżejszych dla żołądka, w końcu czym więcej tłuszczu tym mięso jest bardziej soczyste i kruche. Według sławnego kucharza karkówkę powinniśmy moczyć w dwóch rodzajach musztardy, do tego konkretna kompozycja ziół i aromatyczny sos. Taka kompozycja idealnie pasuje do „charakternej” karkówki, którą nie każdy lubi, ze względu na tłuszcz, który przecina plastry mięsa.
Sos do marynowania karkówki ma w sobie trochę miodu, który niweluje ostry smak musztardy i podkreśla smak mięsa. Przepis Ramsaya jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, choć wiele osób mogłoby pomyśleć, że taki kucharz nie bawiłby się w prostotę. Sprawdź poniższą recepturę!
Karkówka z przepisu Gordona Ramsaya
Składniki
na 4 porcje
- 1,5 kg karkówka
- 5 łyżka musztarda francuska
- 3 łyżka musztarda dijon
- 5 łyżka miód
- 5 łyżka sos sriracha
- 3 łyżka sos sojowy
Sposób przygotowania
- W misce mieszamy dwa rodzaje musztardy, miód, srirache i sos sojowy.
- Karkówkę kroimy na plastry i obtaczamy w powstałym sosie, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Gotowe mięso nacieramy dodatkowo oliwą i wrzucamy na ruszt. Trzeba pilnować mięsa, aby miało taki poziom wysmażenia, jaki lubicie.
Karkówka z grilla nie musi oznaczać twardego kawałka mięsa o żylastej strukturze. Możesz ją przyrządzić w taki sposób, że będzie delikatna i miękka. Ważne jest długie marynowanie i pieczenie przez kilka minut na stronę, by nie przesuszyć mięsa.