w ,

Karkówka z grilla od Gordona Ramsaya. Mięso „z charakterem”

Karkówka z grilla
CCat82, Google Creative Commons

Większość facetów powie, że dobra karkówka z grilla to podstawa na weekendzie majowym. Ta z przepisu Gordona Ramsaya jest dedykowana każdemu mężczyźnie, który lubi zjeść dobry kawał mięsa w marynacie.

Grillowane mięso nie należy do najlżejszych dla żołądka, w końcu czym więcej tłuszczu tym mięso jest bardziej soczyste i kruche. Według sławnego kucharza karkówkę powinniśmy moczyć w dwóch rodzajach musztardy, do tego konkretna kompozycja ziół i aromatyczny sos. Taka kompozycja idealnie pasuje do „charakternej” karkówki, którą nie każdy lubi, ze względu na tłuszcz, który przecina plastry mięsa.

Sos do marynowania karkówki ma w sobie trochę miodu, który niweluje ostry smak musztardy i podkreśla smak mięsa. Przepis Ramsaya jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, choć wiele osób mogłoby pomyśleć, że taki kucharz nie bawiłby się w prostotę. Sprawdź poniższą recepturę!

Karkówka z przepisu Gordona Ramsaya

Za przygotowanie mięsa weź się wieczór wcześniej, ponieważ karkówka potrzebuje całej nocy na zamarynowanie.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 12 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
12 godz.

Składniki

na 4 porcje

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • W misce mieszamy dwa rodzaje musztardy, miód, srirache i sos sojowy.
  • Karkówkę kroimy na plastry i obtaczamy w powstałym sosie, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Gotowe mięso nacieramy dodatkowo oliwą i wrzucamy na ruszt. Trzeba pilnować mięsa, aby miało taki poziom wysmażenia, jaki lubicie.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Karkówka z grilla nie musi oznaczać twardego kawałka mięsa o żylastej strukturze. Możesz ją przyrządzić w taki sposób, że będzie delikatna i miękka. Ważne jest długie marynowanie i pieczenie przez kilka minut na stronę, by nie przesuszyć mięsa.

  • Miniatura:
  • CCat82, Google Creative Commons

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli