w ,

Karkówka z grilla od Gordona Ramsaya. Mięso „z charakterem”

Karkówka z grilla
CCat82, Google Creative Commons

Większość facetów powie, że dobra karkówka z grilla to podstawa na weekendzie majowym. Ta z przepisu Gordona Ramsaya jest dedykowana każdemu mężczyźnie, który lubi zjeść dobry kawał mięsa w marynacie.

Grillowane mięso nie należy do najlżejszych dla żołądka, w końcu czym więcej tłuszczu tym mięso jest bardziej soczyste i kruche. Według sławnego kucharza karkówkę powinniśmy moczyć w dwóch rodzajach musztardy, do tego konkretna kompozycja ziół i aromatyczny sos. Taka kompozycja idealnie pasuje do „charakternej” karkówki, którą nie każdy lubi, ze względu na tłuszcz, który przecina plastry mięsa.

Sos do marynowania karkówki ma w sobie trochę miodu, który niweluje ostry smak musztardy i podkreśla smak mięsa. Przepis Ramsaya jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, choć wiele osób mogłoby pomyśleć, że taki kucharz nie bawiłby się w prostotę. Sprawdź poniższą recepturę!

Karkówka z przepisu Gordona Ramsaya

Za przygotowanie mięsa weź się wieczór wcześniej, ponieważ karkówka potrzebuje całej nocy na zamarynowanie.
Sponsorowane
Czas całkowity 12 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
12 godz.

Składniki

na 4 porcje

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • W misce mieszamy dwa rodzaje musztardy, miód, srirache i sos sojowy.
  • Karkówkę kroimy na plastry i obtaczamy w powstałym sosie, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Gotowe mięso nacieramy dodatkowo oliwą i wrzucamy na ruszt. Trzeba pilnować mięsa, aby miało taki poziom wysmażenia, jaki lubicie.

Wartości odżywcze

Karkówka z przepisu Gordona Ramsaya
Na porcję przypada:
Kalorie
925
Tłuszcze
 
59.8
g
92
%
Węglowodany
 
24.8
g
8
%
Błonnik
 
0.6
g
3
%
Białka
 
73.8
g
148
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Karkówka z grilla nie musi oznaczać twardego kawałka mięsa o żylastej strukturze. Możesz ją przyrządzić w taki sposób, że będzie delikatna i miękka. Ważne jest długie marynowanie i pieczenie przez kilka minut na stronę, by nie przesuszyć mięsa.

  • Miniatura:
  • CCat82, Google Creative Commons
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli