w

Jedzenie czosnku o konkretnej porze będzie pozytywnie wpływać na twoje zdrowie

Jedzenie czosnku jest bardzo zdrowe dla naszego organizmu, gdyż czosnek poza ciekawym smakiem ma mnóstwo wartości prozdrowotnych. Możemy go dodawać do różnych potraw lub jeść solo, jednak istnieje pewna pora w ciągu dnia, gdzie czosnek przyswaja się zdecydowanie najlepiej.

Czosnek to naturalny antybiotyk na wszelkiego rodzaju infekcje w naszym organizmie. Nasze babcie wykonywały z niego mnóstwo leków, kiedy medycyna nie była jeszcze tak rozwinięta. Być może ciężko w to uwierzyć, ale takie leczenie czosnkiem było o wiele zdrowsze! Warzywo pomaga we wspieraniu naszego organizmu w walce z chorobą, a nie wyniszczaniu wszystkich bakterii, nawet tych dobrych.

Jedzenie czosnku o konkretnej porze działa cuda!

Jedzenie czosnku o konkretnej porze
ząbki czosnku/ fot. katclay, Getty Images

Dodawanie czosnku do różnych dań jest zawsze dobrym pomysłem, gdyż dodaje on mnóstwa smaku do potraw i wspiera nasz układ odpornościowy walce z infekcjami. Warto jednak pamiętać, by nie przekroczyć dopuszczalnej dziennej dawki czosnku! Zbyt duża ilość substancji czynnych może zaszkodzić naszemu układowi trawiennemu i naruszyć naszą śluzówkę. Zaleca się maksymalnie dwa ząbki czosnku dziennie! Warto również pamiętać, że jedzenie czosnku o konkretnej porze przynosi największe efekty!

Najlepiej jeść czosnek wczesnym porankiem przed pierwszym posiłkiem, gdy żołądek nie rozpoczął jeszcze procesu trawienia. Rozgnieciony ząbek czosnku najlepiej zjeść i popić szklanką wody. Jeśli wprowadzimy tę praktykę do swojej codziennej rutyny, możemy liczyć na widoczne efekty w niedalekiej przyszłości. Poprawi się nasze zdrowie, poziom koncentracji i ogólna kondycja skóry.

Ostrzegamy, że osoby z wrażliwym żołądkiem mogą odczuwać niemiłe dolegliwości na początku kuracji. Najlepiej zacząć od małych dawek czosnku i stopniowo je zwiększać, by przyzwyczaić organizm. Jeżeli natomiast czujesz, że czosnek w takiej formie źle na ciebie wpływa i masz biegunkę lub wymioty, zrezygnuj z czosnku o poranku.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

    Autor: Ola Zając

    Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
    Napisz do Oli