w

Japoński deser, który opanował internet. Mochi z nadzieniem mango

Mochi to tradycyjny japoński deser, który możecie kupić w każdej japońskiej restauracji i kawiarni, natomiast rodacy robią go głównie w Sylwestra i Nowy Rok. Jest to spowodowane chęcią podzielenia się z rodziną i sąsiadami.
Czy Polacy znają mochi? Można by powiedzieć, że kojarzą go głównie po odbyciu wycieczki do Azji, ale ostatnimi czasy deser pojawił się w sieci sklepów z czerwonym owadem w logo i opanował portale społecznościowe. Większość osób daje mu solidną dziesiątkę i rekomenduje zakup. Mochi choć dobre, ma zawrotną cenę, bo aż 20 zł za 6 sztuk ryżowych kulek. Czy to dużo, odpowiedzcie sobie sami, natomiast my postaramy się odtworzyć popularny deser w wersji mango, jaki znacie ze sklepowych półek.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do dużej miski wsyp mąkę ryżową, cukier oraz wodę. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Wstaw ciasto do mikrofali na minutę. Wyciągnij i zamieszaj. Czynność powtórz ok. 2-3 razy aż ciasto zgęstnieje i konsystencja będzie przypominać pastę.
  • Blat posyp krochmalem, wyłóż ciasto i rozwałkuj. Podziel je na 6 kawałków, na każdy nałóż łyżkę pulpy z mango i zawiń brzegi do środka, aż powstanie kulka. Uformowane kulki wrzuć do wrzątku i gotuj 2 minuty.
  • Delikatnie wyciągnij mochi i pozostaw do wystudzenia

Składniki

na 6 sztuk

Wartości odżywcze Zobacz

Mochi o smaku mango
Na porcję przypada:
Kalorie
194.5
Tłuszcze
 
0.3
g
0
%
Węglowodany
 
46.6
g
16
%
Błonnik
 
0.6
g
3
%
Białka
 
1.1
g
2
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.