Spis treści
Włoski makaron ma pewną zabawną legendę, o której mało kto wie. Powstanie tego dania łączy się z nieco romantyczną historią! Pewnego dnia Włoch ujrzał kobietę ze złocistymi długimi włosami, która przechadzała się po okolicy. Jej włosy tak bardzo zapadły mu w pamięć, że postanowił zrobić makaron który, je odwzorował. W domu miał jedynie jajka i mąkę, wyrobił z nich ciasto i pokroił na cienkie paseczki. Tak właśnie powstał pierwszy włoski makaron!
Większość z nas nigdy nie pomyślałaby o zrobieniu domowego makaronu, w końcu sklepy oferują całą masę produktów w niskich cenach. W naszej kulturze przyjęło się, że zrobienie iście włoskiego makaronu to wyczyn, ale prawda jest zupełnie inna! Do przygotowania makaron trzeba zaledwie trzech składników: jajka, mąka i sól (do smaku, bez niej też się obędzie).
Dużym ułatwieniem przy własnoręcznie wykonanym makaronie jest maszynka, która idealnie sprasuje nam ciasto. Można ją kupić za niewielkie pieniądze, a posłuży na wiele lat. Jeśli jednak zdecydowałaś się na wykonanie makaronu, a nie masz gdzie jej kupić, wystarczy, że przyłożysz się do wałkowania ciasta.
Przy robieniu włoskiego makaronu istnieją dwie złote zasady! Jedna to proporcje mąki do jajka – 100 g mąki na jedno jajko. Druga mówi o tym, że 100 g makaronu jest odpowiednikiem porcji dla jednej osoby.
Włoski makaron
Sposób przygotowania
- Usyp kopczyk z mąki, zrób na środku wgłębienie i wbij jajka. Zacznij je mieszać widelcem, a gdy zaczną robić się grudki, rozpocznij wyrabianie. Będzie to trwało ok. 10 minut i trzeba użyć odrobiny siły, ale efekt się opłaci. Kiedy ciasto jest już sprężyste i bez grudek. Robisz w nim zagłębienie i dosypujesz dużą szczyptę soli. Zagniatasz całość ponownie przez ok. 5 minut.
- Elastyczne ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki temu gluten zaczyna pracować.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto, obsypujemy mąką i wałkujemy na grubość 1 mm. Makaron tniemy na cienkie paseczki i kładziemy kupkami na stolnicy do wysuszenia. Będzie to trwało ok godzinę, przez ten czas zadbaj, by makaron był w miarę rozłożony, inaczej może się skleić.
- Gotujemy wodę i wrzucamy makaron, a następne gotujemy go przez 3 minuty.
Wartości odżywcze
Zobacz również te wpisy:
2 komentarzy