w

Jak zrobić włoski makaron z prawdziwego zdarzenia? Potrzebujesz 3. składników i odrobiny cierpliwości

Włoski makaron
Klaus Nielsen, Pexels

Włoski makaron ma pewną zabawną legendę, o której mało kto wie. Powstanie tego dania łączy się z nieco romantyczną historią! Pewnego dnia Włoch ujrzał kobietę ze złocistymi długimi włosami, która przechadzała się po okolicy. Jej włosy tak bardzo zapadły mu w pamięć, że postanowił zrobić makaron który, je odwzorował. W domu miał jedynie jajka i mąkę, wyrobił z nich ciasto i pokroił na cienkie paseczki. Tak właśnie powstał pierwszy włoski makaron!

Większość z nas nigdy nie pomyślałaby o zrobieniu domowego makaronu, w końcu sklepy oferują całą masę produktów w niskich cenach. W naszej kulturze przyjęło się, że zrobienie iście włoskiego makaronu to wyczyn, ale prawda jest zupełnie inna! Do przygotowania makaron trzeba zaledwie trzech składników: jajka, mąka i sól (do smaku, bez niej też się obędzie).

Dużym ułatwieniem przy własnoręcznie wykonanym makaronie jest maszynka, która idealnie sprasuje nam ciasto. Można ją kupić za niewielkie pieniądze, a posłuży na wiele lat. Jeśli jednak zdecydowałaś się na wykonanie makaronu, a nie masz gdzie jej kupić, wystarczy, że przyłożysz się do wałkowania ciasta.

Przy robieniu włoskiego makaronu istnieją dwie złote zasady! Jedna to proporcje mąki do jajka – 100 g mąki na jedno jajko. Druga mówi o tym, że 100 g makaronu jest odpowiednikiem porcji dla jednej osoby.

Włoski makaron

Ten makaron zachwyci nawet rodowitego Włocha! Musisz go koniecznie przygotować.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 3 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 3 min.

Składniki

na 3 porcje

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Usyp kopczyk z mąki, zrób na środku wgłębienie i wbij jajka. Zacznij je mieszać widelcem, a gdy zaczną robić się grudki, rozpocznij wyrabianie. Będzie to trwało ok. 10 minut i trzeba użyć odrobiny siły, ale efekt się opłaci. Kiedy ciasto jest już sprężyste i bez grudek. Robisz w nim zagłębienie i dosypujesz dużą szczyptę soli. Zagniatasz całość ponownie przez ok. 5 minut.
  • Elastyczne ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki temu gluten zaczyna pracować.
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto, obsypujemy mąką i wałkujemy na grubość 1 mm. Makaron tniemy na cienkie paseczki i kładziemy kupkami na stolnicy do wysuszenia. Będzie to trwało ok godzinę, przez ten czas zadbaj, by makaron był w miarę rozłożony, inaczej może się skleić.
  • Gotujemy wodę i wrzucamy makaron, a następne gotujemy go przez 3 minuty.

Wartości odżywcze

Włoski makaron
Na porcję przypada:
Kalorie
368.9
Tłuszcze
 
12.2
g
19
%
Węglowodany
 
49.7
g
17
%
Błonnik
 
3.5
g
15
%
Białka
 
13.7
g
27
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Zobacz również te wpisy:

  • Miniatura:
  • Klaus Nielsen, Pexels
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli