Spis treści
Już za moment dowiesz się, jak zrobić lemon curd w zaciszu własnego domu. Będzie szybko, prosto i jak zwykle ciekawie. Zabieramy się do pracy!
Szukając nowych i ciekawych przepisów w sieci, często spotykałam się z określeniem lemon curd. A, że zaczynajac moją przygodę z pieczeniem, byłam totalnym laikiem, nie miałam zielonego pojęcia co to takiego. Początkowo myślałam, że to jakiś gotowy produkt do kupienia tylko za granicą, dlatego pomijałam przepisy z tym składnikiem.
W końcu jednak znalazłam wyjątkową recepturę z jego udziałem i wiedziałam, że nie mogę się poddać. Zaczęłam szukać w sieci informacji czym tak w ogóle jest lemon curd. I czy można przygotować go w domu od podstaw. Jak się okazało, jest to jak najbardziej możliwe.
Jak zrobić lemon curd w swoim domu?
Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto w kilku słowach wyjaśnić czym tak w ogóle jest lemon curd. Jest to przepyszny krem cytrynowy wywodzący się z Wielkiej Brytanii. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu wypieków. Możesz również użyć go jako dodatek do kanapek, nadzienie do naleśników, czy przekąskę na słodko podaną z herbatnikami.
Do przygotowania domowego kremu cytrynowego, oczywiście oprócz cytrusów, będziesz potrzebować jeszcze jajek, cukru i masła. Jak sama więc widzisz lista składników jest naprawdę krótka. Co więcej, to podstawowe produkty, które na pewno masz w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować domową wersję pysznego kremu jeszcze dziś!
Domowy lemon curd
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania cytryn. Najpierw dokładnie je myjemy i sparzamy, po czym wycieramy do sucha.
- Dopiero teraz możemy zetrzeć skórkę cytrusów na tarce z małymi oczkami.
- To jednak nie koniec pracy przy cytrynach. Kiedy już zetrzesz z nich skórkę, dokładnie wyciśnij sok.
- Zarówno sok, jak i skórkę z cytryny przekładamy do garnka i ustawiamy na palniku. Następnie dodajemy jajka.
- Nie zapominamy także o cukrze. Najlepiej użyć tu drobnego kryształu. Całość łączymy przy pomocy kuchennej trzepaczki.
- Na koniec w garnku powinno znaleźć się masło. Najlepiej wcześniej podzielić je na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej i łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami.
- Mieszankę gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i będzie miała formę kremu.
- Następnie studzimy i przekładamy do szczelnego słoika, po czym przechowujemy w lodówce.
- I to wszystko!
Wartości odżywcze
Na koniec warto podkreślić, że przygotowany w ten sposób krem cytrynowy można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Jest to więc wystarczająca ilość czasu, aby wykorzystać potencjał domowego smarowidła w 100%.
Zobacz także: Ciasto drożdżowe z kultowym napojem. Bez masła i mleka