w

Jak zrobić lemon curd? Niezastąpiony w każdej kuchni

jak zrobić lemon curd
-lvinst-, Getty Images

Już za moment dowiesz się, jak zrobić lemon curd w zaciszu własnego domu. Będzie szybko, prosto i jak zwykle ciekawie. Zabieramy się do pracy!

Szukając nowych i ciekawych przepisów w sieci, często spotykałam się z określeniem lemon curd. A, że zaczynajac moją przygodę z pieczeniem, byłam totalnym laikiem, nie miałam zielonego pojęcia co to takiego. Początkowo myślałam, że to jakiś gotowy produkt do kupienia tylko za granicą, dlatego pomijałam przepisy z tym składnikiem.

W końcu jednak znalazłam wyjątkową recepturę z jego udziałem i wiedziałam, że nie mogę się poddać. Zaczęłam szukać w sieci informacji czym tak w ogóle jest lemon curd. I czy można przygotować go w domu od podstaw. Jak się okazało, jest to jak najbardziej możliwe.

Jak zrobić lemon curd w swoim domu?

Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto w kilku słowach wyjaśnić czym tak w ogóle jest lemon curd. Jest to przepyszny krem cytrynowy wywodzący się z Wielkiej Brytanii. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu wypieków. Możesz również użyć go jako dodatek do kanapek, nadzienie do naleśników, czy przekąskę na słodko podaną z herbatnikami.

Do przygotowania domowego kremu cytrynowego, oczywiście oprócz cytrusów, będziesz potrzebować jeszcze jajek, cukru i masła. Jak sama więc widzisz lista składników jest naprawdę krótka. Co więcej, to podstawowe produkty, które na pewno masz w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować domową wersję pysznego kremu jeszcze dziś!

Domowy lemon curd

Przepyszny, kremowy, mega aksamitny i prosty w przygotowaniu krem cytrynowy musi znaleźć się w każdym domu!
Sponsorowane
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 1 porcja

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania cytryn. Najpierw dokładnie je myjemy i sparzamy, po czym wycieramy do sucha.
  • Dopiero teraz możemy zetrzeć skórkę cytrusów na tarce z małymi oczkami.
  • To jednak nie koniec pracy przy cytrynach. Kiedy już zetrzesz z nich skórkę, dokładnie wyciśnij sok.
  • Zarówno sok, jak i skórkę z cytryny przekładamy do garnka i ustawiamy na palniku. Następnie dodajemy jajka.
  • Nie zapominamy także o cukrze. Najlepiej użyć tu drobnego kryształu. Całość łączymy przy pomocy kuchennej trzepaczki.
  • Na koniec w garnku powinno znaleźć się masło. Najlepiej wcześniej podzielić je na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej i łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami.
  • Mieszankę gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i będzie miała formę kremu.
  • Następnie studzimy i przekładamy do szczelnego słoika, po czym przechowujemy w lodówce.
  • I to wszystko!
jak zrobić lemon curd

Wartości odżywcze

Domowy lemon curd
Na porcję przypada:
Kalorie
515
Tłuszcze
 
3.2
g
5
%
Węglowodany
 
123.6
g
41
%
Błonnik
 
0.1
g
0
%
Białka
 
2.8
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Na koniec warto podkreślić, że przygotowany w ten sposób krem cytrynowy można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Jest to więc wystarczająca ilość czasu, aby wykorzystać potencjał domowego smarowidła w 100%.

Zobacz także: Ciasto drożdżowe z kultowym napojem. Bez masła i mleka

  • Miniatura:
  • -lvinst-, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani