Spis treści
Masz dość serwowania kotletów na obiad? Zawsze możesz odkryć je na nowo i przygotować genialne kotlety kalafiorowe. Będzie się działo!
Przygotowując codziennie obiad dla całej rodziny, prędzej czy później może dopaść Cię brak weny. I od tego jesteśmy my, aby w takich chwilach przyjść z pomocą. Nie inaczej będzie i tym razem. Z naszym dzisiejszym przepisem w mgnieniu oka wyczarujesz przepyszny i ciekawy obiad dla swoich bliskich. Z pewnością będą zachwyceni!
Kotlety na bazie kalafiora
Myśląc o typowym obiedzie, mamy przed oczami tradycyjne trio: kotlet, ziemniaki i surówka. I dziś wprowadzimy tu drobną modyfikację. Z naszym przepisem przygotujesz domowe kotlety, ale w zupełnie innym wydaniu.
Nie będziesz musiała męczyć się z rozbiciem mięsa. W ogóle z niego zrezygnujemy, bo jedząc je non stop, szybko może się nam przejeść. W roli głównej wystąpi tym razem pyszny kalafior. Jak zrobić z niego kotlet? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Kalafiorowe kotlety
Składniki
na 16 porcji
- 1 szt. kalafior
- 3 szt. ziemniaki
- 3 szt. jajko
- 1 szkl. bułka tarta
- 150 g parmezan
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania kalafiora. Najpierw podziel go na mniejsze różyczki, po czym ugotuj w osolonej wodzie.
- Następnie zajmij się ziemniaki. Je również należy ugotować.
- Po ostudzeniu łączymy warzywa w blenderze lub malakserze. Możesz użyć do tego zadania również tłuczka do ziemniaków.
- Pamiętaj, powstała mieszanka ma być gładka. Dopiero wtedy możesz dodać do niej pozostałe składniki. A mianowicie: przyprawy, 3 łyżki bułki tartej, parmezan oraz jajka.
- Dobrze wymieszaj składniki, aby stworzyły jednolitą mieszankę.
- Następnie przy pomocy łyżki do lodów uformuj małe kotlety, po czym obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni do zarumienia na złocisty kolor.
- Smacznego!
Oczywiście, po usmażeniu warzywne kotleciki najlepiej odsączyć na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec serwuj je z ulubionymi dodatkami – i tu najlepsza część. Do dzisiejszych kotletów będzie pasować cała masa dodatków, więc tak naprawdę nic nas nie ogranicza. Co więcej, taki pomysł na obiad nigdy się nam nie znudzi. Czy to nie genialne?
Zobacz także: Robert Makłowicz wypowiedział się na temat jedzenia świerszczy. Jego odpowiedź nie pozostawia złudzeń