w

Jak zrobić brownie w wersji fit? Przyda się fasola i awokado

brownie w wersji fit
annie-claude, Getty Images Signature

Czy można zrobić smaczny deser w lżejszym wydaniu? Oczywiście, że tak. Nasze brownie w wersji fit to prawdziwy hit. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz!

Choć hasło deser od razu kojarzy się nam z czymś mega słodkim i kalorycznym, wcale nie musi tak być. Oczywiście w sieci, przepiśnikach naszych krewnych, jak i książkach kucharskich, można znaleźć całą masę przepisów na domowe wypieki, które do lekkich nie należą.

Z drugiej jednak strony, bez problemu możemy znaleźć również ciekawe receptury na zdrowe i fitowe słodkości. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Brownie w wersji fit

Brownie to rodzaj ciasta, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. I jak się okazuje ten kultowy na całym świecie deser, można przygotować w lżejszej formie. I to bez użycia grama mąki. Co więcej, bazą naszego dzisiejszego przepisu będzie zielone awokado oraz biała fasola.

Brzmi ciekawie prawda? A jeśli jeszcze dodam, że genialne smakuje, to chyba nie muszę mówić nic więcej, aby zachęcić Cię do wypróbowania nowej instrukcji na domowe ciacho w wydaniu fit.

Fitowe brownie

Tak dobrego, a zarazem lekkiego deseru, jeszcze nie jadłaś. Po prostu palce lizać!
Sponsorowane
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Pieczenie: 30 min.

Składniki

na 12 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę awokado.
  • Białą fasolę odsącz z zalewy, jeśli kupiłaś ją w puszce.
  • Następnie zmiksuj oba składniki na gładką mieszankę w blenderze.
  • Do połączonych składników dodaj jajka oraz olej. Dokładnie wymieszaj.
  • W osobnej misce połącz suche składniki, a mianowicie: cukier, proszek do pieczenia oraz kakao.
  • W drobną kostkę pokrój również gorzką czekoladę.
  • Do miski z awokado i fasolą, zacznij dodawać stopniowo suche składniki.
  • Powstałą w ten sposób mieszankę przekładamy do formy do pieczenia.
  • Następnie pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
brownie w wresji fit

Wartości odżywcze

Fitowe brownie
Na porcję przypada:
Kalorie
204.1
Tłuszcze
 
9.7
g
15
%
Węglowodany
 
29.4
g
10
%
Błonnik
 
4.2
g
18
%
Białka
 
4.5
g
9
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Jak sama więc widzisz, deser jak najbardziej może być fit. Co więcej, nie musi być to skomplikowana procedura oparta na bardzo drogich i niedostępnych produktach. Oczywiście jeśli znasz receptury na inne desery w formie fit, koniecznie mi o tym napisz. Z ogromną chęcią wypróbuje nowe rozwiązania kulinarne.

  • Miniatura:
  • annie-claude, Getty Images Signature
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani