Spis treści
Szukasz pomysłu na majówkowy przepis? Grillowany indyk Anny Lewandowskiej z pysznym dodatkiem spisze się w tej roli idealnie!
Nadal jesteśmy w klimacie majówkowym, a co się z tym wiąże? Oczywiście grillowanie na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. I pewnie w pierwszej chwili, kiedy pomyślisz o grillowaniu, przed oczami pojawia Ci się karkówka lub kiełbaska.
Jest to jednak tak naprawdę tylko ułamek, tego co możemy wyczarować na griilu. Oczywiście cała masa ciekawych inspiracji czeka na naszej stronie. Znajdziesz tam sprawdzone pomysły na genialne marynaty, ciekawe przekąski oraz smaczne desery. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!
Grillowany indyk Anny Lewandowskiej – obłędny pomysł na zdrową przekąskę z grilla
Dziś do naszej bogatej bazy pragnę dodać coś w lżejszym wydaniu. I tu z pomocą przychodzi niezawodna Anna Lewandowska. Popularna trenerka i promotorka zdrowego trybu życia, po raz kolejny udowadnia, że fitowe jedzenie może być pyszne, ciekawe i oryginalne. Co więcej, można je zrobić również na grillu.
I tu świetnie sprawdzi się mega soczysty indyk w towarzystwie domowego pesto. Oczywiście idealnym dodatkiem do tego duetu będzie kolorowa i lekka sałatka. Od samego pisania od razu robię się głodna, też tak masz czytając moje słowa?
Przepis Anny Lewandowskiej na griilowanego indyka z zielonym pesto
Składniki
na 1 porcja
- 150 g filet z indyka
- 3/4 łyżeczki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sos sojowy
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1/2 natki pietruszka
- 1/2 ząbka czosnek
- 5 szt. orzechy (nerkowca)
- sól (wg uznania)
- pieprz (wg uznania)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem warto rozpocząć dzień wcześniej przed planowanym grillem.
- W tym celu należy skroplić mięso sosem sojowym oraz doprawić solą i pieprzem. Następnie wstaw je do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia czas przygotować domowe pesto.
- Zacznij od przeciśnięcia połowy ząbku czosnku przez praskę.
- Następnie blendujemy go razem z natką pietruszki, orzechami nerkowca, oliwą z oliwek, solą oraz sokiem z cytryny.
- Trenerka podpowiada, że w razie potrzeby, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję pesto, dodajemy trochę wody.
- Zamarynowane mięso grillujemy z obu stron do zarumienia.
- Na koniec podajemy indyka z domowej roboty z pesto (rozsmarowujemy je na mięsie). Genialnym dodatkiem będzie tu również kolorowa i lekka sałatka.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie Anny Lewandowskiej na grillowanego indyka w towarzystwie zielonego pesto. Nie zapomnij również wspomnieć, jakie są Twoje ulubione dania i przekąski z grilla.