w

Grecki obiad za parę złotych. Lekki, zdrowy i pożywny

Zaczynam sezon na kalafior, czyli warzywa, z którego możemy zrobić cuda! Wydaje się niepozorny, lecz skrywa całe mnóstwo błonnika, potasu, wapnia, magnezu, żelaza czy witamin z grupy B. Można go przygotować na wiele sposobów, ale tym razem postawiliśmy na lekki obiad po grecku.

Lubisz rybę po grecku? Jeśli tak to mamy coś dla ciebie! Kalafior jest zamiennikiem ryby, co czyni to danie odpowiednim dla wegan i wegetarian, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by spróbowała go osoba na tradycyjnej diecie. Rekomendujemy ten obiad na upalne dni, gdy apetyt ewidentnie nas opuszcza.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 29 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kalafior umyj, pokrój na mniejsze różyczki. Cebulę pokrój w piórka, a resztę warzyw (poza ziemniakami) zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  • Cebulę smaż w garnku, dodaj starte warzywa i podlewaj wszystko kilkoma łyżkami wody i oliwy. Duś przez 10 min.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki, ułóż na warzywach w rondlu, posyp solą, kurkumą i papryką, a następnie duś przez 10 minut.
  • Po tym czasie ułóż różyczki kalafiora, duś wszystko kolejne 10 minut. Przypraw ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj przecier pomidorowy i ocet.
  • Całość duś do momentu zmiękczenia kalafiora, na koniec posyp szczypiorkiem.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Kalafior po grecku
Na porcję przypada:
Kalorie
325.6
Tłuszcze
 
1.2
g
2
%
Węglowodany
 
72.4
g
24
%
Błonnik
 
14.1
g
59
%
Białka
 
11.6
g
23
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.