w , ,

Grecki obiad za parę złotych. Lekki, zdrowy i pożywny

Zaczynam sezon na kalafior, czyli warzywa, z którego możemy zrobić cuda! Wydaje się niepozorny, lecz skrywa całe mnóstwo błonnika, potasu, wapnia, magnezu, żelaza czy witamin z grupy B. Można go przygotować na wiele sposobów, ale tym razem postawiliśmy na lekki obiad po grecku.

Kalafior po grecku

Lubisz rybę po grecku? Jeśli tak to mamy coś dla ciebie! Kalafior jest zamiennikiem ryby, co czyni to danie odpowiednim dla wegan i wegetarian, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by spróbowała go osoba na tradycyjnej diecie. Rekomendujemy ten obiad na upalne dni, gdy apetyt ewidentnie nas opuszcza.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 29 min.

Sposób przygotowania

  • Kalafior umyj, pokrój na mniejsze różyczki. Cebulę pokrój w piórka, a resztę warzyw (poza ziemniakami) zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  • Cebulę smaż w garnku, dodaj starte warzywa i podlewaj wszystko kilkoma łyżkami wody i oliwy. Duś przez 10 min.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki, ułóż na warzywach w rondlu, posyp solą, kurkumą i papryką, a następnie duś przez 10 minut.
  • Po tym czasie ułóż różyczki kalafiora, duś wszystko kolejne 10 minut. Przypraw ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj przecier pomidorowy i ocet.
  • Całość duś do momentu zmiękczenia kalafiora, na koniec posyp szczypiorkiem.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli