Spis treści
Gołąbki bez zawijania nie wymagają długiego stania w kuchni. Ich proces przygotowania jest krótszy o połowę, co z pewnością spodoba się wielu osobom. Gołąbki mają postać kotlecików z mięsa, kaszy i kapusty, całość otula pomidorowy sos. Dzisiejszy przepis skupia porady Karola Okrasy, który gołąbki bez zawijania robi w nieco specyficzny sposób.
Gołąbki bez zawijania Karola Okrasy
Sposób przygotowania
- Przygotuj duży garnek. Drobno pokrój cebulę oraz świeżą kapustę. Cebulkę podsmażamy w garnku, a kapustę blanszujemy.
- Dodajemy zblanszowana kapustę do cebulki, dolewamy wodę do garnka i gotujemy by całość stała się miękka. Dorzuć kiszoną kapustę do garnka.
- Następnie przygotuj sos. Połówkę cebuli drobno pokrój i wrzuć na patelnię z olejem, dodaj koncentrat i podsmażaj. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wodę. Dorzucamy sól, pieprz, cukier i przyprawy. Na sam koniec gotowania warto dorzucić kawałek masła, by zagęścić sos.
- Kapustę odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, dorzucamy mięso mielone, ugotowaną kaszę i jajko. Wyrabiamy masę.
- Bierzemy naczynie żaroodporne, wlewamy odrobinę sosu na dno, układamy uformowane gołąbki i dolewamy resztę sosu. Zamykamy naczynie i wkładamy danie do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez 45 minut.
Składniki
na porcji
Sos
- 1/2 cebula
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 600 g pomidory z puszki
- 1/2 szklanka woda
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 szczypta oregano
- 40 g masło
- 1 łyżka cukier
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 3 łyżka olej słonecznikowy
Gołąbki
- 0,5 kg mięso mielone (dowolne)
- 300 g kapusta
- 100 g kapusta kiszona
- 100 g kasza jęczmienna
- 1/2 cebula
- 1/2 szklanka woda
- 1 jajko
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 2 łyżka olej słonecznikowy