w

Gołąbki bez zawijania. Okrasa dodaje dwa rodzaje kapusty

Gołąbki bez zawijania nie wymagają długiego stania w kuchni. Ich proces przygotowania jest krótszy o połowę, co z pewnością spodoba się wielu osobom. Gołąbki mają postać kotlecików z mięsa, kaszy i kapusty, całość otula pomidorowy sos. Dzisiejszy przepis skupia porady Karola Okrasy, który gołąbki bez zawijania robi w nieco specyficzny sposób.

Gołąbki bez zawijania są bardzo wygodnym daniem. Wystarczy, że przygotujesz farsz i sos, a piekarnik zrobi resztę roboty.
W przepisie zamiast ryżu wykorzystano kaszę jęczmienną. Jeśli nie jesteś jej fanem, możesz ją zamienić na inny rodzaj kaszy ryż czy soczewicę.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 25 minuty
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Gołąbki bez zawijania
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Przygotuj duży garnek. Drobno pokrój cebulę oraz świeżą kapustę. Cebulkę podsmażamy w garnku, a kapustę blanszujemy.
  • Dodajemy zblanszowana kapustę do cebulki, dolewamy wodę do garnka i gotujemy by całość stała się miękka. Dorzuć kiszoną kapustę do garnka.
  • Następnie przygotuj sos. Połówkę cebuli drobno pokrój i wrzuć na patelnię z olejem, dodaj koncentrat i podsmażaj. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wodę. Dorzucamy sól, pieprz, cukier i przyprawy. Na sam koniec gotowania warto dorzucić kawałek masła, by zagęścić sos.
  • Kapustę odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, dorzucamy mięso mielone, ugotowaną kaszę i jajko. Wyrabiamy masę.
  • Bierzemy naczynie żaroodporne, wlewamy odrobinę sosu na dno, układamy uformowane gołąbki i dolewamy resztę sosu. Zamykamy naczynie i wkładamy danie do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez 45 minut.

Składniki

na 5 porcji

Sos

Gołąbki

Wartości odżywcze Zobacz

Gołąbki bez zawijania Karola Okrasy
Na porcję przypada:
Kalorie
538
Tłuszcze
 
36
g
55
%
Węglowodany
 
31.7
g
11
%
Błonnik
 
8.4
g
35
%
Białka
 
24.3
g
49
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.