w

Farsz sprawia, że kurczak jest miękki i soczysty. Magda Gessler opracowała ciekawy przepis

Magda Gessler to nietuzinkowa postać, która potrafi dopiąć swego, a przy tym świetnie się bawić. Jej dania znikają z talerzy w mgnieniu oka, tak też było w przypadku faszerowanego kurczaka, którego przepis możecie znaleźć poniżej.

Tuszka kurczaka jest łatwa w przygotowaniu, wystarczy użyć odpowiednich przypraw i dać czas by mięso nasiąkło aromatem. Równie dobrze sprawdzi się nadzienie kurczaka od środka. Tym razem Magda Gessler połączyła obydwa sposoby i zaprezentowała niezwykle delikatnego, pieczonego kurczaka. Musisz wypróbować jej przepis!
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny 10 minuty
Czas przygotowywania 1 godzina 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kurczaka czyścimy, płuczemy i osuszamy. Mieszamy wszystkie zioła z sokiem z cytryny i nacieramy mięso zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Odstawiany mięso na jakiś czas.
  • Kajzerkę maczamy w mleku i odciskamy. Masło mieszamy z żółtkiem, a białko ubijamy na sztywną pianę po czym delikatnie mieszamy z utartym masłem.
  • Do powstałej masy dodajemy namoczoną bułkę, pietruszkę oraz wątróbkę. Tak przygotowanym farszem napełniamy kurczaka i zszywamy skórę. Mięso umieszczamy w brytfance i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200* na 50 minut. Podczas pieczenia polewamy kurczaka powstającym płynem.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Kurczak Magdy Gessler
Na porcję przypada:
Kalorie
409.6
Tłuszcze
 
26.4
g
41
%
Węglowodany
 
6.5
g
2
%
Błonnik
 
0.6
g
3
%
Białka
 
35.2
g
70
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.