w

Ewa Wachowicz poleca pasztet z cukinii i marchewki

Sezon na cukinię trwa w najlepsze! Zastanawiasz się jak by ją jeszcze wykorzystać, bo zrobiłaś już leczo, placki z cukinii, a nawet zupę… a co powiesz na warzywny pasztet z cukinii i marchewki? Wbrew pozorom taka zapiekanka jest szybka i tania, a co najważniejsze smaczna!

Pyszny wegetariański pasztet o miękkiej i mokrej strukturze. Można go podciągnąć pod warzywną zapiekankę. Gdy zaczniesz go piec, twoja kuchnia zostanie przepełniona cudownym aromatem!
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny
Czas przygotowywania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można mechanicznie). Przełożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć z soku.
  • Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą dodać posiekany czosnek. Wymieszać i podsmażyć.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć. Dorzucić odciśniętą cukinię i cebulę z czosnkiem. Wybić jajka. Przyprawić ziołami prowansalskimi, papryką, chili, curry, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać starty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, miękkie masło i pestki dyni. Dobrze wyrobić.
  • Przełożyć do formy na keksa wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać i docisnąć.
  • Piec przez godzinę w 180*C.

Składniki

na 1 blaszka

Wartości odżywcze Zobacz

Pasztet z cukinii i marchewki
Na porcję przypada:
Kalorie
25357.4
Tłuszcze
 
533.7
g
821
%
Węglowodany
 
4480
g
1493
%
Błonnik
 
1391.3
g
5797
%
Białka
 
1742.4
g
3485
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.