w

Duszony kurczak z suszonymi owocami. Rozpływa się w ustach!

Duszony kurczak to stosunkowo tania propozycja na obiad dla całej rodziny. Składniki są łatwo dostępne, a całość nie wymaga od nas kilkugodzinnego stania przy kuchence. Duszony kurczak z suszonymi owocami robi się praktycznie sam!

Można powiedzieć, że jest to danie jednogarnkowe, a więc nie powoduje dużego bałaganu w kuchni, natomiast w zlewie wyląduje tylko jedna patelnia do umycia. Kurczaka podawaj z ryżem lub ulubioną kaszą. Dopełnieniem dania będzie soczysta surówka, proponujemy colesław lub słodką surówkę z marchewki.

Duszony kurczak z suszonymi owocami

Taki kurczak wpisuje się w świąteczny klimat, gdyż do jego wykonania użyjemy suszonych owoców, które kojarzą nam się z tradycyjnym kompotem.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 40 min.

Składniki

na 5 porcji

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Kurczaka wrzuć do miski, dosyp sól, pieprz i obie papryki (jeśli nie lubisz ostrych dań, zamiast ostrej papryki dorzuć wędzoną). Natrzyj mięso wszystkimi przyprawami.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Cebulkę przełóż na talerz, a na tej samej patelni podsmaż kurczaka z obu stron.
  • Na patelnię z kurczakiem wlej bulion i dorzuć suszone owoce, zmniejsz ogień i duś całość pod przykryciem ok. 30-40 minut. Co jakiś czas przekładaj mięso na drugą stronę i podlewaj wytworzonym sosem. Na sam koniec sprawdź, czy sos nie potrzebuje dosolenia.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli