w

Domowe jagodzianki za parę złotych

Lipiec i sierpień to sezon na borówki i jagody. Warto zasadzić w swoim ogrodzie parę krzaków, gdyż borówka, jak i jagoda rodzi mnóstwo owoców, więc inwestycja szybko się oddaje. Ten smaczny owoc można używać absolutnie do wszystkiego: deserów, koktajli, sosów czy sałatek. Nasz dzisiejszy wybór padł na… JAGODZIANKI.

Jagodzianki

Do wykonania tych drożdżówek najlepiej sprawdzą się jagody, ale jeśli maci do nich utrudniony dostęp zróbcie je z borówkami, będzie równie smacznie! Warto pokusić się o własnoręczne wykonanie, gdyż nadzienie sklepowych bułeczek to najczęściej marmolada jagodowa, a nie owoce.
Czas całkowity 2 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Podgrzej mleko z masłem i ostaw do przestudzenia, ma być ciepłe, ale niegorące.
  • Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka i pokruszone drożdże.
  • Całość zalej ciepłym mlekiem z masłem i zacznij wyrabiać do uzyskania gładkiej masy. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce i nakryj je ściereczką. Powinno wyrastać ok. 1,5 godziny.
  • Przygotuj składniki na kruszonkę i umieść je w misce. Ucieraj je ręcznie aż do połączenia składników. Zrób kulkę i owiń ją folią spożywczą, a następnie umieść w lodówce.
  • Jagody umieść w rondelku i podsmażaj, dodaj cukier, jeśli chcesz. Na koniec dosyp mąkę i wymieszaj składniki. Odstaw do wystudzenia.
  • Weź wyrośnięte ciasto, podziel na 10 części. Każdą rozpłaszcz, nałóż porcje jagód i zlep brzegi ze sobą.
  • Bułeczki umieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Jagodzianki ponownie odstaw w ciepłe miejsce i odczekaj 30 minut. Po tym czasie posmaruj je białkiem i posyp kruszonką.
  • Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na grzenie góra-dól. Piecz przez 30 min.

Składniki

na 10 sztuk

Kruszonka

Nadzienie

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli