w

Domowa przyprawa Maggi. Poznaliśmy sekret ten popularnej przyprawy

Jesteśmy pewni, że znasz taką przyprawę jak Maggi. To popularna esencja do zup i sosów. Ma bardzo mocny, słony smak i nie należy przesadzać z jej ilością. Ta sklepowa choć smaczna, ma w sobie mnóstwo wzmacniaczy smaku, które nie są zdrowym dodatkiem w naszej diecie. Wystarczy parę przypraw oraz sos sojowy by, wyczarować domową przyprawę.

Domowe Maggi

Domowa przyprawa nie będzie zawierała sztucznych wzmacniaczy smaku takich jak glutaminian monosodowy czy 5′-rybonukleotyd disodowy. Ich nazwy brzmią tak samo źle, jak to czym są.
Glutaminian monosodowy, często oznaczany jako E 621, ma za zadanie wzmacniać smak i zapach potraw. Niestety może też przy okazji wywoływać pokrzywki, reakcje alergiczne i migrenę, natomiast 5'-rybonukleotyd to kolejny wzmacniacz smaku, który może wywoływać astmę lub wysypkę.
Domowy produkt nie będzie zawierał tych niebezpiecznych substancji oraz ograniczy udział soli, która w gotowcu sypie się kilogramami.
Czas całkowity 1 godz.
Czas gotowania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Lubczyk płuczemy i wkładamy do garnka, a następnie zalewamy wodą. Mieszankę gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-30 min. Ściągamy z ognia i dodajemy cukier oraz sól.
  • Dokładnie wszystko mieszamy, odstawiamy na 15-20 min. Po tym czasie przecedzamy płyn przez sito, dodajemy sos sojowy i sok z cytryny. Całość przelewamy do szczelnej butelki lub słoika.

Składniki

na 200 ml

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Przyprawa idealnie nada się do:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli