w

Dodaj te dwa składniki do barszczu czerwonego. Wyjdzie jak u Babci

Geo-grafika, Getty Images Pavel Danilyuk, Pexels

Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez pysznego barszczu czerwonego z uszkami. I dziś zdradzę Ci, jak go przygotować, aby wyszedł idealnie jak u Babci.

Kluczem do sukcesu są dwa bardzo ważne składniki. Choć na pozór mogłoby się wydawać, że nie mają nic wspólnego z barszczem czerwonym. Jakie to produkty?

Barszcz czerwony jak u Babci

W tym roku po raz pierwszy będę organizowała Wigilię w swoim domu. I bardzo zależało mi na tym, aby przygotować ją perfekcyjnie pod każdym kątem. Tej uroczystej wieczerzy nie wyobrażam sobie bez domowego barszczu czerwonego z przepisu mojej Babci.

Odkąd pamiętam kochana Babcia sama robiła swój słynny barszcz. W tym roku postanowiłam jednak ją wyręczyć, dlatego też zdradziła mi swój przepis na idealny barszcz czerwony. I jak się okazuje, znalazły się w nim dwa składniki, których się nie spodziewałam – jabłko i żurawina!

Przepis na barszcz czerwony z przepisu Babci Zosi

Barszcz czerwony

Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 8 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania buraków. Obieramy warzywa, po czym dzielimy je na mniejsze kawałki. Jeśli nie chcesz zafarbować sobie dłoni, zrób to w gumowych rękawiczkach, dzięki czemu potem nie będziesz musiała długo ich szorować.
  • Przerzucamy buraki do dużego garnka i zalewamy wodą.
  • Następnie dodajemy do naczynia: ząbki czosnku, cebulę, seler, marchewki oraz jabłko. Wszystkie składniki powinny być wcześniej obrane i podzielone na mniejsze kawałki.
  • Jako kolejne składniki w wywarze powinny znaleźć się - żurawina, ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek.
  • Nie możemy zapomnieć również o suszonych grzybach. Należy pamiętać, aby przed gotowaniem moczyć je w wodzie przez kilka godzin, aby były miękkie i uwolniły swój piękny aromat.
  • Do gotującego się wywaru, oprócz suszonych grzybów, możemy dodać również trochę wody po grzybach. Dzięki czemu będzie miał jeszcze bardziej grzybowy aromat.
  • Tak przygotowaną mieszankę gotujemy przez ok. godzinę na małym ogniu.
  • Pod koniec gotowania, dodajemy do zupy ocet balsamiczny.
  • Na koniec doprawiamy według uznania solą i pieprzem. I to wszystko!

Wartości odżywcze

Barszcz czerwony
Na porcję przypada:
Kalorie
6.7
Tłuszcze
 
0.1
g
0
%
Węglowodany
 
1.6
g
1
%
Błonnik
 
0.5
g
2
%
Białka
 
0.2
g
0
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Babcia Zosia
Ocena:
(głosy: 8 )
Sponsorowane

Babcia Zosia doradziła mi również, że czerwony barszcz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki miały wystarczająco dużo czasu, by stworzyć idealną kombinację smakową. U nas tradycyjnie barszcz czerwony serwowany jest z uszkami z grzybami. A u Ciebie?

Zobacz także: Delikatne naleśniki bez grama mąki pszennej

  • Miniatura:
  • Geo-grafika, Getty Images
  • Pavel Danilyuk, Pexels
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani