Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez pysznego barszczu czerwonego z uszkami. I dziś zdradzę Ci, jak go przygotować, aby wyszedł idealnie jak u Babci.
Kluczem do sukcesu są dwa bardzo ważne składniki. Choć na pozór mogłoby się wydawać, że nie mają nic wspólnego z barszczem czerwonym. Jakie to produkty?
Barszcz czerwony jak u Babci
W tym roku po raz pierwszy będę organizowała Wigilię w swoim domu. I bardzo zależało mi na tym, aby przygotować ją perfekcyjnie pod każdym kątem. Tej uroczystej wieczerzy nie wyobrażam sobie bez domowego barszczu czerwonego z przepisu mojej Babci.
Odkąd pamiętam kochana Babcia sama robiła swój słynny barszcz. W tym roku postanowiłam jednak ją wyręczyć, dlatego też zdradziła mi swój przepis na idealny barszcz czerwony. I jak się okazuje, znalazły się w nim dwa składniki, których się nie spodziewałam – jabłko i żurawina!
Przepis na barszcz czerwony z przepisu Babci Zosi
Barszcz czerwony
Składniki
na porcji
- 6 szt. czerwone buraki (dużej wielkości)
- 1 kawałek seler (mały)
- 5 szt. suszone grzyby
- 1 szt. cebula
- 2 szt. marchewka
- 2 ząbki czosnek
- 1 szt. jabłko
- 1 garść żurawina (świeża)
- 3 szt. liść laurowy
- 4 ziarenka ziele angielskie
- 1,5 łyżki majeranek
- 1,5 łyżki ocet balsamiczny
- 3,5 l woda
- sól i pieprz (według uznania)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania buraków. Obieramy warzywa, po czym dzielimy je na mniejsze kawałki. Jeśli nie chcesz zafarbować sobie dłoni, zrób to w gumowych rękawiczkach, dzięki czemu potem nie będziesz musiała długo ich szorować.
- Przerzucamy buraki do dużego garnka i zalewamy wodą.
- Następnie dodajemy do naczynia: ząbki czosnku, cebulę, seler, marchewki oraz jabłko. Wszystkie składniki powinny być wcześniej obrane i podzielone na mniejsze kawałki.
- Jako kolejne składniki w wywarze powinny znaleźć się - żurawina, ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek.
- Nie możemy zapomnieć również o suszonych grzybach. Należy pamiętać, aby przed gotowaniem moczyć je w wodzie przez kilka godzin, aby były miękkie i uwolniły swój piękny aromat.
- Do gotującego się wywaru, oprócz suszonych grzybów, możemy dodać również trochę wody po grzybach. Dzięki czemu będzie miał jeszcze bardziej grzybowy aromat.
- Tak przygotowaną mieszankę gotujemy przez ok. godzinę na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania, dodajemy do zupy ocet balsamiczny.
- Na koniec doprawiamy według uznania solą i pieprzem. I to wszystko!
Wartości odżywcze Zobacz
Babcia Zosia doradziła mi również, że czerwony barszcz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki miały wystarczająco dużo czasu, by stworzyć idealną kombinację smakową. U nas tradycyjnie barszcz czerwony serwowany jest z uszkami z grzybami. A u Ciebie?
Zobacz także: Delikatne naleśniki bez grama mąki pszennej
NIE PRZEGAP
Wschodzące Gorące Popularne
Placki ziemniaczane wpijają za dużo tłuszczu? Dodaj 1 składnik
Wschodzące Gorące
Jak zrobić faworki? Babcia Beata poleca zasadę 1:100
Wschodzące Gorące
Papierek po maśle od razu ląduje w koszu? To duży błąd
Idealne jajko na miękko. Ile je gotować by miało odpowiednią konsystencję?
Woda po ugotowanych ziemniakach ląduje w zlewie? To duży błąd
Wschodzące
Jak ugotować ziemniaki? Dodaj do nich ocet, a nie pożałujesz!
Wschodzące
Końcówka cytryny ląduje w koszu? Spraw, by jeszcze się do czegoś przydała