w

Dawna receptura na leniwe pierogi z 1895 roku. Wystarczy 4 składniki

Pierogi leniwe to miękkie, puszyste kluski o wyraźnym smaku sera. Szokujące jest to, że potrzebujesz zaledwie 4 składników do ich przygotowania. Kiedy podasz je do obiadu, znikną nim się obejrzysz.

Prosty obiad z tego, co akurat masz w lodówce. Takie pierogi możesz podawać z wybranymi dodatkami, my polecamy: zeszkloną cebulkę, tzatzyki, śmietanę.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 minuty
Czas przygotowywania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • W dużym garnku gotujemy wodę. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka na sztywną pianę. Twaróg rozdrabniamy, wrzucamy do miski i łączymy z masłem i żółtkami.
  • Bierzemy wcześniej przygotowaną pianę i zagniatamy ciasto, dodajemy mąki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie. Pamiętajmy że zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twarde.
  • Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go i kroimy na małe kawałki. Gotujemy we wrzątku aż do wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Leniwe pierogi
Na porcję przypada:
Kalorie
244.7
Tłuszcze
 
10
g
15
%
Węglowodany
 
16.4
g
5
%
Błonnik
 
0.4
g
2
%
Białka
 
21.2
g
42
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.