Spis treści
Kiedy nie masz pomysłu na obiad, przygotuj rybę! Jest o wiele zdrowsza od mięsa, a jej przygotowanie jest bajecznie proste! Tym razem stawiamy na łososia z pomysłu Katarzyny Bosackiej, która w przepisie używa paru niecodziennych składników, a całość podaje ze znakomitą surówką.
Łosoś Katarzyny Bosackiej
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Łososia czyścimy ze skóry, następnie solimy i oprószamy pieprzem. Całość przenosimy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie polewamy jogurtem naturalnym, kruszymy ser pleśniowy i skrapiamy miodem. Wszystko polewamy wodą i pieczemy 25-30 minut.
- Robimy surówkę. Ogórka i awokado kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do miski.
- Resztę jogurtu naturalnego łączymy z czosnkiem, odrobiną cukru, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos łączymy z surówką.
- Ciepłego łososia podajemy z surówką.
Składniki
na porcje
- 500 g filet z łososia
- 150 ml jogurt naturalny
- 1 łyżka ser pleśniowy
- 1 łyżeczka miód płynny (lub syrop klonowy)
- 2 szklanka woda
- 1 awokado
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnek
- 0,5 łyżeczka sok z cytryny
- szczypta cukier
- koper (do posypania)
- szczypta sól
- szczypta pieprz
Jeden komentarz