w

Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej bije rekordy popularności!

Kiedy nie masz pomysłu na obiad, przygotuj rybę! Jest o wiele zdrowsza od mięsa, a jej przygotowanie jest bajecznie proste! Tym razem stawiamy na łososia z pomysłu Katarzyny Bosackiej, która w przepisie używa paru niecodziennych składników, a całość podaje ze znakomitą surówką.

Łosoś Katarzyny Bosackiej

Łosoś Katarzyny Bosackiej jest słodko-słony, z dodatkiem lekkiej surówki. Poza walorami smakowymi mamy solidną porcję zdrowych produktów. Ryba ma mnóstwo wartości zdrowotnych, wpływa dobrze na cerę i układ nerwowy, a surówka dostarczy zdrowych tłuszczy i pozytywnie wpłynie na nasz układ odpornościowy.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Łososia czyścimy ze skóry, następnie solimy i oprószamy pieprzem. Całość przenosimy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie polewamy jogurtem naturalnym, kruszymy ser pleśniowy i skrapiamy miodem. Wszystko polewamy wodą i pieczemy 25-30 minut.
  • Robimy surówkę. Ogórka i awokado kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do miski.
  • Resztę jogurtu naturalnego łączymy z czosnkiem, odrobiną cukru, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos łączymy z surówką.
  • Ciepłego łososia podajemy z surówką.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze

Łosoś Katarzyny Bosackiej
Na porcję przypada:
Kalorie
1257.4
Tłuszcze
 
68.9
g
106
%
Węglowodany
 
48.2
g
16
%
Błonnik
 
17.5
g
73
%
Białka
 
113.3
g
227
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli