Spis treści
Magda Gessler to nietuzinkowa postać, która potrafi dopiąć swego, a przy tym świetnie się bawić. Jej dania znikają z talerzy w mgnieniu oka, tak też było w przypadku faszerowanego kurczaka, którego przepis możecie znaleźć poniżej.
Kurczak Magdy Gessler
Sposób przygotowania
- Kurczaka czyścimy, płuczemy i osuszamy. Mieszamy wszystkie zioła z sokiem z cytryny i nacieramy mięso zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Odstawiany mięso na jakiś czas.
- Kajzerkę maczamy w mleku i odciskamy. Masło mieszamy z żółtkiem, a białko ubijamy na sztywną pianę po czym delikatnie mieszamy z utartym masłem.
- Do powstałej masy dodajemy namoczoną bułkę, pietruszkę oraz wątróbkę. Tak przygotowanym farszem napełniamy kurczaka i zszywamy skórę. Mięso umieszczamy w brytfance i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200* na 50 minut. Podczas pieczenia polewamy kurczaka powstającym płynem.
Składniki
na 5 porcji
- 3 wątróbka drobiowa
- 1,5 kg kurczak
- 1 jajko
- 1 szklanka mleko
- 1 kajzerka
- 150 g masło
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- 3 ząbek czosnek
- 1 cytryna
- pieprz
- sól
- 0,5 pęczek natka pietruszki (lub koperku)