w

Farsz sprawia, że kurczak jest miękki i soczysty. Magda Gessler opracowała ciekawy przepis

Magda Gessler to nietuzinkowa postać, która potrafi dopiąć swego, a przy tym świetnie się bawić. Jej dania znikają z talerzy w mgnieniu oka, tak też było w przypadku faszerowanego kurczaka, którego przepis możecie znaleźć poniżej.

Kurczak Magdy Gessler

Tuszka kurczaka jest łatwa w przygotowaniu, wystarczy użyć odpowiednich przypraw i dać czas by mięso nasiąkło aromatem. Równie dobrze sprawdzi się nadzienie kurczaka od środka. Tym razem Magda Gessler połączyła obydwa sposoby i zaprezentowała niezwykle delikatnego, pieczonego kurczaka. Musisz wypróbować jej przepis!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 2 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 20 min.
Czas gotowania 50 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Kurczaka czyścimy, płuczemy i osuszamy. Mieszamy wszystkie zioła z sokiem z cytryny i nacieramy mięso zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Odstawiany mięso na jakiś czas.
  • Kajzerkę maczamy w mleku i odciskamy. Masło mieszamy z żółtkiem, a białko ubijamy na sztywną pianę po czym delikatnie mieszamy z utartym masłem.
  • Do powstałej masy dodajemy namoczoną bułkę, pietruszkę oraz wątróbkę. Tak przygotowanym farszem napełniamy kurczaka i zszywamy skórę. Mięso umieszczamy w brytfance i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200* na 50 minut. Podczas pieczenia polewamy kurczaka powstającym płynem.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Przepis od: Magda Gessler
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli