w

Czekoladowy deser w 10 minut. Trufle z dwóch składników

Domowe czekoladki wydają się wyzwaniem dla amatora w kuchni. Początkowo też tak myślałam, póki nie odkryłam tego przepisu na domowe trufle z UWAGA… dwóch składników! Czy może być prościej? Przekonaj się sam!

Trufle to mocno czekoladowe pralinki o twardej strukturze. Mogą być posypane kakao lub orzeszkami, czasami do masy dodaje się aromatyczny alkohol np. rum. Tym razem podajemy podstawową recepturę na ten domowy słodycz.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 49 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
1 godzina 29 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do miski wrzuć czekoladę i śmietankę, a następnie podgrzewaj nad kąpielą wodną aż do rozpuszczenia.
  • Masę odstaw do wystygnięcia. Kiedy będzie chłodna, odstaw miskę do lodówki na 1,5h by stężała. Formuj kuleczki i posyp kakao, jeśli chcesz.

Składniki

na 60 sztuk

Wartości odżywcze Zobacz

Trufle czekoladowe
Na porcję przypada:
Kalorie
53.7
Tłuszcze
 
3.4
g
5
%
Węglowodany
 
5.3
g
2
%
Błonnik
 
0.7
g
3
%
Białka
 
0.5
g
1
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.