Spis treści
Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Czekoladowe salami spisze się w tej roli idealnie. Nie tylko świetnie smakuje, ale też fajnie się prezentuje. I uwierz mi, kiedy zaserwujesz je swoim gościom, za każdym razem będą pod wielkim wrażeniem!
Nie lubię nudy w kuchni i z pewnością dobrze o tym wiesz, jeśli śledzisz moje artykuły już jakiś czas. Próbowanie nowych przepisów i wykorzystywanie ciekawych trików to dla mnie największa frajda. A kiedy jeszcze moi bliscy są zachwyceni nowymi smakami, to już w ogóle jestem w siódmym niebie!
Czekoladowe salami – genialny deser bez pieczenia
Jeśli masz podobnie i szukasz właśnie jakiegoś ciekawego przepisu na pyszny deser, mam coś wyjątkowego. Już za moment dowiesz się, jak przygotować salami w słodkiej wersji na bazie pysznej czekolady. Ten genialny deser pochodzi z Włoch i coś mi mówi, że u nas też znajdzie wielu miłośników!
Co więcej, przepis nie jest skomplikowany. Nie wymaga też sporo czasu, ani wielu składników. Nawet nie musisz go piec w piekarniku. Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki i wstawisz czekoladowy miks do lodówki. Jak sama więc widzisz, z dzisiejszym przepisem poradzi sobie bez problemu nawet największy laik kulinarny. Daję Ci na to 100% gwarancji!
Czekoladowe salami
Składniki
na porcji
- 250 g czekolada (gorzka)
- 130 g masło
- 200 g herbatniki
- 1/3 szkl. mleko
- 1 szkl. orzechy (dowolna kombinacja)
- cukier puder (do obtoczenia)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia na mniejsze kawałki herbatników.
- Następnie dodaj do nich miks orzechów - jeśli trzeba, je również podziel na mniejsze kawałki.
- W kąpieli wodnej połącz ze sobą gorzką czekoladę oraz masło. W efekcie powinna powstać gładka i jednolita mieszanka.
- Do płynnej mieszanki dodaj mleko.
- Na koniec dorzuć wcześniej przygotowane orzechy oraz herbatniki.
- Na blacie kuchennym rozłóż folię spożywczą, po czym przełóż na nią powstałą mieszankę.
- Następnie uformuj z niej kształt salami, po czym zabezpiecz z każdej strony.
- Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na kilka godzin, aby powstała mieszanka mogła stwardnieć.
- Przed podaniem obtocz salami w cukrze pudrze.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować oryginalny deser. I to bez pieczenia. Oczywiście jeśli salami na słodko będą jeść tylko dorośli, możesz dodać do niego trochę kawowego likieru. Po prostu palce lizać!
Wiesz za co jeszcze lubię ten przepis? Otóż bez problemu pokroisz salami na mniejsze kawałki i nadal będzie się pięknie prezentowało! A nie zawsze tak jest ze wszystkimi przepisami. Chyba się ze mną zgodzisz?
Zobacz także: Przepis na naleśniki z mikrofalówki. Patelnia nie będzie potrzebna