Spis treści
Szukasz pomysłu na idealny dodatek do obiadu? Ćwikła siostry Anastazji spisze się w tej roli idealnie. Takiej kombinacji smakowej nie sposób odmówić.
Ćwikła to jedna z najbardziej popularnych sałatek warzywnych w naszym kraju. Jej bazę stanowią buraki ćwikłowe starte na tarce połączone z tartym chrzanem, musztardą, octem i cukrem. Niektórzy dodają również sok z cytryny, a nawet goździki. A jak wygląda procedura przygotowania domowej ćwikły w Twoim domu?
Ciekawym pomysłem na zrobienie pysznej ćwikły jakiś czas temu podzieliła się również siostra Anastazja. Niekwestionowana mistrzyni kulinarnej sztuki i jej sprawdzone przepisy to prawdziwa skarbnica wiedzy, którą warto zgłębić. Nie inaczej jest w przypadku domowej ćwikły z jej przepisu, którą wyróżnia jeden składnik.
Ćwikła siostry Anastazji z czerwonym winem
Do standardowych składników na pyszny miks na bazie buraków, siostra Anastazja dodaje czerwone wino – najlepiej półwytrawne. Trunek ten podbija smak całej mieszanki w 100%. Co więcej, domowa ćwikła świetnie sprawdzi się jako dodatek na wielkanocnym stole, dlatego warto wiedzieć, jak ją zrobić, aby wyszła idealna za każdym razem!
Ćwikła siostry Anastazji
Składniki
na porcja
- 500 g buraki czerwone
- 1 korzeń chrzan (można użyć również tego ze słoika)
- 60 ml wino czerwone
- 1 szt. cytryna
- 1 szczypta cukier
- przyprawy (sól i pieprz do smaku)
Sposób przygotowania
- Oczyszczone buraki ugotuj ze skórką do miękkości.
- Następnie odstaw do wystygnięcia.
- Ostudzone buraki obierz ze skórki, po czym zetrzyj je na tarce z drobnymi oczkami. Do tego zadania polecamy użyć gumowe rękawiczki, aby nie zabarwić sobie rąk sokiem z buraka.
- Obrany chrzan pomocz przez chwilę w zimnej wodzie, po czym zetrzyj go na tarce.
- Do warzywa dodaj kilka kropel soku z cytryny.
- Na koniec połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
- Gotową ćwikłę przechowuj w lodówce.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
I to wszystko! Teraz już wiesz, jak przygotować domową ćwikłę idealną pod każdym kątem. Koniecznie daj mi znać, jaki jest Twój ulubiony dodatek do dań. Na szczycie mojej listy z pewnością znalazłaby się właśnie ćwikła. U Ciebie byłoby podobnie?
Zobacz także: Jak gotować ziemniaki, aby zachwycały smakiem i wyglądem? Przyda się cytryna