Spis treści
Szukasz pomysłu na idealny dodatek do obiadu? Ćwikła siostry Anastazji spisze się w tej roli idealnie. Takiej kombinacji smakowej nie sposób odmówić.
Ćwikła to jedna z najbardziej popularnych sałatek warzywnych w naszym kraju. Jej bazę stanowią buraki ćwikłowe starte na tarce połączone z tartym chrzanem, musztardą, octem i cukrem. Niektórzy dodają również sok z cytryny, a nawet goździki. A jak wygląda procedura przygotowania domowej ćwikły w Twoim domu?
Ciekawym pomysłem na zrobienie pysznej ćwikły jakiś czas temu podzieliła się również siostra Anastazja. Niekwestionowana mistrzyni kulinarnej sztuki i jej sprawdzone przepisy to prawdziwa skarbnica wiedzy, którą warto zgłębić. Nie inaczej jest w przypadku domowej ćwikły z jej przepisu, którą wyróżnia jeden składnik.
Ćwikła siostry Anastazji z czerwonym winem
Do standardowych składników na pyszny miks na bazie buraków, siostra Anastazja dodaje czerwone wino – najlepiej półwytrawne. Trunek ten podbija smak całej mieszanki w 100%. Co więcej, domowa ćwikła świetnie sprawdzi się jako dodatek na wielkanocnym stole, dlatego warto wiedzieć, jak ją zrobić, aby wyszła idealna za każdym razem!
Ćwikła siostry Anastazji
Składniki
na porcja
- 500 g buraki czerwone
- 1 korzeń chrzan (można użyć również tego ze słoika)
- 60 ml wino czerwone
- 1 szt. cytryna
- 1 szczypta cukier
- przyprawy (sól i pieprz do smaku)
Sposób przygotowania
- Oczyszczone buraki ugotuj ze skórką do miękkości.
- Następnie odstaw do wystygnięcia.
- Ostudzone buraki obierz ze skórki, po czym zetrzyj je na tarce z drobnymi oczkami. Do tego zadania polecamy użyć gumowe rękawiczki, aby nie zabarwić sobie rąk sokiem z buraka.
- Obrany chrzan pomocz przez chwilę w zimnej wodzie, po czym zetrzyj go na tarce.
- Do warzywa dodaj kilka kropel soku z cytryny.
- Na koniec połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
- Gotową ćwikłę przechowuj w lodówce.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
I to wszystko! Teraz już wiesz, jak przygotować domową ćwikłę idealną pod każdym kątem. Koniecznie daj mi znać, jaki jest Twój ulubiony dodatek do dań. Na szczycie mojej listy z pewnością znalazłaby się właśnie ćwikła. U Ciebie byłoby podobnie?
Zobacz także: Jak gotować ziemniaki, aby zachwycały smakiem i wyglądem? Przyda się cytryna
Przepisy siostry Anastazji
Ciasto Bajka z przepisu siostry Anastazji hitem każdej imprezy. Jak je zrobić?
Ćwikła siostry Anastazji wyróżnia się smakiem. Dodaje do niej wino
Serowe kotleciki Siostry Anastazji. Wersja wytrawna
Faworki siostry Anastazji są mega kruche dzięki jednemu trikowi
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Jeden składnik robi całą robotę
Piernik siostry Anastazji nie ma sobie równych
Surówka z porów Siostry Anastazji. Sekretny składnik doda słodyczy
Surówka na bazie kapusty siostry Anastazji. Zrobisz ją w mig
Sałatka szynkowa siostry Anastazji. Idealna na drugie śniadanie !
Zobacz więcej