w ,

Ciasto z pietruszki?! Ewa Wachowicz po raz kolejny szaleje w swojej kuchni

Czy słyszeliście o czymś takim jak ciasto z pietruszką na słodko? Z początku byliśmy ogromnie zaskoczeni tą recepturą, jednak przyglądając się bliżej wiemy, że to ciasto będzie przepyszne! Wszystko za sprawą doboru takich składników jak imbir, cytryna i pietruszka. Razem tworzą zgrany duet, małym dodatkiem będzie krem cytrynowy. Musisz je koniecznie wypróbować, bo takiego z pewnością nie dostaniesz w cukierni.

Ciasto z pietruszką Ewy Wachowicz

Do ciast oprócz standardowych składników, jak mąka czy woda, możemy dodać warzywa w formie puree, które dodają charakterystycznego smaku naszym wypiekom. Propozycja Wachowicz zawiera w sobie pietruszkę i nutkę imbiru. Oba dodatki stanowią nośnik smaku, a przy tym idealnie ze sobą współgrają.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 160*C. Pietruszkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, tak samo postępujemy z imbirem. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę.
  • Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Dolewamy olej, a na sam koniec dorzucamy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną.
  • Do ciasta dodajemy starte produkty, mieszamy szpatułką i wlewamy do natłuszczonej formy od keksa. Pieczemy przez godzinę.
  • Czas na przygotowanie kremu. Serek przenosimy do miski, wsypujemy cukier puder i wlewamy sok z cytryn. Mieszamy szpatułką do jednolitej masy, a następnie przekładamy pietruszkowe ciasto kremem. Dodatkowo możemy posypać go skórką z cytryny.

Składniki

na 10 porcji

ciasto

krem

Zobacz
Przepis od: Ewa Wachowicz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli