Spis treści
Czy słyszeliście o czymś takim jak ciasto z pietruszką na słodko? Z początku byliśmy ogromnie zaskoczeni tą recepturą, jednak przyglądając się bliżej wiemy, że to ciasto będzie przepyszne! Wszystko za sprawą doboru takich składników jak imbir, cytryna i pietruszka. Razem tworzą zgrany duet, małym dodatkiem będzie krem cytrynowy. Musisz je koniecznie wypróbować, bo takiego z pewnością nie dostaniesz w cukierni.
Ciasto z pietruszką Ewy Wachowicz
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160*C. Pietruszkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, tak samo postępujemy z imbirem. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę.
- Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Dolewamy olej, a na sam koniec dorzucamy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną.
- Do ciasta dodajemy starte produkty, mieszamy szpatułką i wlewamy do natłuszczonej formy od keksa. Pieczemy przez godzinę.
- Czas na przygotowanie kremu. Serek przenosimy do miski, wsypujemy cukier puder i wlewamy sok z cytryn. Mieszamy szpatułką do jednolitej masy, a następnie przekładamy pietruszkowe ciasto kremem. Dodatkowo możemy posypać go skórką z cytryny.
Składniki
na 10 porcji
ciasto
- 3 jajko
- 300 g pietruszka
- 300 g mąka pszenna
- 250 g cukier
- 200 ml olej
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżka imbir (świeży)
- 1 łyżka skórka z cytryny
krem
- 300 g serek naturalny
- 1 szklanka cukier puder
- 3 łyżka sok z cytryny