Spis treści
Ciasto jogurtowe w połączeniu z brzoskwiniami jest strzałem w dziesiątkę! Do wykonania nie trzeba wielu składników, większość masy opiera się na jogurtach brzoskwiniowych, które są tanie i łatwo dostępne. Sprawdź przepis na to cudo!
Jeśli szukasz łatwego ciasta, z dodatkiem owoców to idealnie trafiłaś. Jogurtowiec łączy w sobie wszystko, co najlepsze — kruszonkę, słodkie owoce i wilgotne ciasto. Można je zajadać niezależnie od pory roku, nie jest ciężkie jak pieczony sernik, ani lekkie jak piankowy tort.
W przepisie użyto brzoskwini, jednak możesz je zamienić na swoje ulubione owoce. Mrożone lub wekowane wiśnie będą genialnie pasować do reszty ciasta. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami zachwyci całą rodzinę!
Jogurtowiec z brzoskwiniami
Składniki
na porcji
Kruszonka
Masa jogurtowa
- 1 l jogurt brzoskwiniowy
- 2 budyń śmietankowy
- 0,5 szklanka cukier
- 150 g wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 5 białko jaja
- 1 brzoskwinie w syropie
Sposób przygotowania
- Zacznij od zrobienia kruszonki. Wszystkie składniki wrzuć do miski i porządnie zagnieć. Masę podziel na dwie części, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki.
- Ubij białka na sztywną masę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i budynie, a następnie wiórki kokosowe. Jogurty przelej do osobnej miski i dodawaj po łyżce masy z białek, mieszaj delikatnie, by jak najmniej stracić na objętości.
- Wyjmij jedną część kruszonki i rozłóż na dnie blachy. Jeśli się rwie, wystarczy wylepić blaszkę kawałkami ciasta. Wstaw kruszonkę do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10 minut. Kiedy spód się podpiecze, wylej masę brzoskwiniową, ułóż na wierzchu pokrojone owoce i posyp całość resztą kruszonki. Piecz ciasto przez godzinę.
Wartości odżywcze
Jeśli przekonał Cię nasz przepis, daj znać, jak wyszło ciasto. Mamy nadzieje, że będziesz tak samo zadowolona co my!
Zobacz inne przepisy na naszej stronie:
- Ciasto z trzech składników! Awaryjny wypiek, który smakuje niczym chmurka
- Cytrynowe ciasto bez pieczenia — robi się praktycznie samo!