Spis treści
Już za moment dowiesz się, jak zrobić ciasto drożdżowe z dodatkiem coca-coli. Tak, dobrze przeczytałaś, dziś zrobimy genialne domowe ciasto na bazie popularnego napoju. Będzie się działo!
Przepis na sprawdzone ciasto z drożdżami powinien znaleźć się w każdym domu. W końcu na jego bazie możesz przygotować wiele pysznych przepisów. Już od samego myślenia na ten temat, cieknie nam ślinka!
Dziś jednak pójdziemy o krok dalej i podkręcimy zarówno smak, jak i sposób przygotowania domowego ciasta do maksimum. A wszystko to zasługa konkretnego produktu, który jest bardzo popularny na całym świecie. Na pewno sama nie raz go piłaś i istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że masz go nawet teraz w swojej kuchni.
Co może mieć ze sobą wspólnego ciasto drożdżowe i coca-cola?
O jakim napoju mowa? Oczywiście chodzi o coca-colę, o której już nie raz mogłaś przeczytać artykuł na naszej stronie. I kiedy myślałam, że patentu na sprzątanie z jej użyciem nic nie przebije, trafiłam na ciekawy przepis. Okazuje się bowiem, że na bazie coca-coli można zrobić pyszne ciasto drożdżowe.
Z takim dodatkiem ciasto domowej roboty będzie mega puszyste, dosłownie jak puchata chmurka. Co więcej, zyska ono również na smaku. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Dodając do ciasta drożdżowego coca-colę, roztopione masło czy mleko nie będą już potrzebne. Czy to nie genialne?
Ciasto drożdżowe z coca-colą
Składniki
na porcja
Sposób przygotowania
- Na początek standardowo przesiewamy mąkę przez sitko.
- Następnie łączymy ją z drożdżami instant, cukrem oraz solą.
- Dopiero teraz dodajemy do powstałej mieszanki mokre składniki: coca-colę, jajka oraz olej.
- Z wymieszanych składników formujemy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, przekładamy je do suchej i czystej miski. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia minimum na 45 minut.
- Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze przez chwilę, po czym łączymy z wybranymi dodatkami.
- Na jego bazie możemy zrobić m.in. domowe drożdżówki, rogaliki lub ciasto z dodatkami. Możliwości jest cała masa!
- Na koniec wstawiamy przygotowane wyroby do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Czy słyszałaś wcześniej o takim pomyśle? Dla mnie to zupełnie nowe odkrycie, które na stałe zadomowi się w mojej kuchni. I coś mi mówi, że z Tobą może być podobnie!
Zobacz także: Racuchy mojej babci były niezwykłe puszyste. Ostatnio odkryłam, że to wszystko za sprawą tego płynu!
Jeden komentarz