w

Sernik bez cukru. Ewa Wachowicz dodaje pewien słodki zamiennik

Już wkrótce weekend, nareszcie znajdziemy czas usiąść z rodziną przy kawie. By jeszcze bardziej umilić ten czas, warto przygotować coś słodkiego. Ewa Wachowicz stworzyła sernika, którego osoby na diecie nie muszą się bać!

Sernik Ewy Wachowicz

Kokosowa nuta skrada serca nawet najbardziej wymagających. Sernik nie zawiera cukru, a użyty słodzik jest w pełni bezpieczny. Możesz zawszę zmodyfikować przepis i użyć np. miodu. Wszystkie ruchy dozwolone.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 2 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Czas gotowania 1 godz.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiewamy przez sito, wsypujemy do dużej miski. Kolejno przesiewamy kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy masło oraz zmielony erytrytol. Niewielkim nożem siekamy składniki, łącząc je ze sobą.
  • Do ciasta dodajemy żółtka i zagniatamy. Dzielimy je na dwie części. Jedną z nich umieszczamy w zamrażalniku na godzinę. Drugą wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy spód przez kwadrans.
  • Ser wrzucamy do miksera, dodajemy słodzik i jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy całość i dodajemy mleko kokosowe. Na koniec możemy wlać likier. Wszystko przelewamy do formy z upieczonym spodem.
  • Wierzch pokrywamy startą na tarce o większych oczkach masą z zamrażalnika. Sernik Ewy Wachowicz pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzimy w piecu, przy uchylonych drzwiczkach.

Składniki

na 10 porcji

spód

masa serowa

Wartości odżywcze

Sernik Ewy Wachowicz
Na porcję przypada:
Kalorie
363.3
Tłuszcze
 
18.7
g
29
%
Węglowodany
 
31.9
g
11
%
Błonnik
 
3.2
g
13
%
Białka
 
18.8
g
38
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Ewa Wachowicz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli