Spis treści
Już wkrótce weekend, nareszcie znajdziemy czas usiąść z rodziną przy kawie. By jeszcze bardziej umilić ten czas, warto przygotować coś słodkiego. Ewa Wachowicz stworzyła sernika, którego osoby na diecie nie muszą się bać!
Sernik Ewy Wachowicz
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy przez sito, wsypujemy do dużej miski. Kolejno przesiewamy kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy masło oraz zmielony erytrytol. Niewielkim nożem siekamy składniki, łącząc je ze sobą.
- Do ciasta dodajemy żółtka i zagniatamy. Dzielimy je na dwie części. Jedną z nich umieszczamy w zamrażalniku na godzinę. Drugą wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy spód przez kwadrans.
- Ser wrzucamy do miksera, dodajemy słodzik i jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy całość i dodajemy mleko kokosowe. Na koniec możemy wlać likier. Wszystko przelewamy do formy z upieczonym spodem.
- Wierzch pokrywamy startą na tarce o większych oczkach masą z zamrażalnika. Sernik Ewy Wachowicz pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzimy w piecu, przy uchylonych drzwiczkach.
Składniki
na porcji
spód
- 3 żółtko
- 2 łyżka kakao
- 250 g mąka pszenna
- 120 g erytrytol
- 150 g masło (zimne)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
masa serowa
- 1,2 kg twaróg (mielony, najlepiej tłusty)
- 200 g mleko kokosowe (z puszki)
- 350 g erytrytol
- 100 g wiórki kokosowe
- 6 szt jajko
- 2 łyżka mąka ziemniaczana
- 2 łyżka likier kokosowy (opcjonalnie)
2 komentarzy