w ,

Chrupiący bekon bez smażenia. Patelnie zamienisz na piekarnik

Chrupiący bekon
Dmitrii Ivanow, Getty Images

Chrupiący bekon do śniadania to zdecydowanie jedna z lepszych rzeczy, jakie mogą nas spotkać o poranku! Najczęściej wrzucamy go na patelnię i obsmażamy, aż nieco się skurczy i stanie się chrupiący, ale przy tym bardzo mocno nasiąka tłuszczem i ocieka. Jeśli nie satysfakcjonuje Cię ten efekt mamy coś specjalnego!

Lubisz śniadania w stylu angielskim? Jest sycące i dodaje energii na pierwszą część dnia. Solidna dawka tłustego jedzenia to nic złego, pod warunkiem że jemy go raz na jakiś czas, lub robimy go w nieco odchudzonej wersji. Ten sposób na bekon jest nieco zdrowszy od standardowego smażenia, bo będziemy go piec w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Chrupiący bekon to zasługa „panierki”

Sekretem idealnie chrupkiego bekonu jest lekkie oprószenie mąką i ułożenie go na blaszce do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 200*C a bekon ma się piec ok. 10 minut. Podczas pieczenia wytapiający tłuszcz stworzy „panierkę” i zatrzyma cały smak wewnątrz plasterka boczku. Po upieczeniu taki boczek należy umieścić na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jak przygotować resztę produktów do angielskiego śniadania?

Chrupiący bekon
angielskie śniadanie/ fot. -lvinst, Getty Images

Poza bekonem potrzebujesz jeszcze kilku składników, by stworzyć prawdziwą brytyjską ucztę! Zacznij od jajek, które muszą mieć płynne żółtko i ścięte białko. Następnie przygotuj fasolkę w sosie pomidorowym, najlepiej kupić gotową puszkę, bo o poranku nie mamy za wiele czasu na jej robienie. Do tego smażone pieczarki i chrupiący bekon. Takim oto sposobem przygotowałaś prawdziwe królewskie śniadanie.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Dmitrii Ivanow, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli