Spis treści
Chrupiący bekon do śniadania to zdecydowanie jedna z lepszych rzeczy, jakie mogą nas spotkać o poranku! Najczęściej wrzucamy go na patelnię i obsmażamy, aż nieco się skurczy i stanie się chrupiący, ale przy tym bardzo mocno nasiąka tłuszczem i ocieka. Jeśli nie satysfakcjonuje Cię ten efekt mamy coś specjalnego!
Lubisz śniadania w stylu angielskim? Jest sycące i dodaje energii na pierwszą część dnia. Solidna dawka tłustego jedzenia to nic złego, pod warunkiem że jemy go raz na jakiś czas, lub robimy go w nieco odchudzonej wersji. Ten sposób na bekon jest nieco zdrowszy od standardowego smażenia, bo będziemy go piec w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
Chrupiący bekon to zasługa „panierki”
Sekretem idealnie chrupkiego bekonu jest lekkie oprószenie mąką i ułożenie go na blaszce do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 200*C a bekon ma się piec ok. 10 minut. Podczas pieczenia wytapiający tłuszcz stworzy „panierkę” i zatrzyma cały smak wewnątrz plasterka boczku. Po upieczeniu taki boczek należy umieścić na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak przygotować resztę produktów do angielskiego śniadania?

Poza bekonem potrzebujesz jeszcze kilku składników, by stworzyć prawdziwą brytyjską ucztę! Zacznij od jajek, które muszą mieć płynne żółtko i ścięte białko. Następnie przygotuj fasolkę w sosie pomidorowym, najlepiej kupić gotową puszkę, bo o poranku nie mamy za wiele czasu na jej robienie. Do tego smażone pieczarki i chrupiący bekon. Takim oto sposobem przygotowałaś prawdziwe królewskie śniadanie.
Zobacz także: