Spis treści
Chłodnik to danie spożywane w okresie letnim, gdy temperatury nie pozwalają nam na spożycie gorącej zupy. Z ratunkiem przychodzi zupa od Magdy Gessler, która nas skutecznie ochłodzi. Już nie musisz szukać pomysłu na letni obiad!
Chłodniki Roberta Makłowicza
Chłodnik Magdy Gessler
Sposób przygotowania
- Myjemy wszystkie warzywa, a następnie obieramy. Botwinkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na tarce, wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę, wsypujemy cukier i sól. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Wlewamy ocet i ściągamy garnek z gazu.
- Kiedy zupa przestygnie dodajemy resztę składników: kefir, zsiadłe mleko, kwaśną śmietanę, startego na tarce ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i szczypiorek. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Składniki
na 3 porcje
- 200 ml kefir
- 200 ml mleko zsiadłe
- 200 ml śmietana 18%
- pęczek botwinka
- 2 burak czerwony
- ogórek szklarniowy
- ½ pęczek rzodkiewka
- ½ pęczek szczypiorek
- ½ pęczek koper
- q ząbek czosnek
- 2 łyżeczka ocet spirytusowy
- szczypta Sól
- szczypta pieprz
- szczypta cukier