w

Chłodnik litewski Magdy Gessler podbija sieć!

Chłodnik to danie spożywane w okresie letnim, gdy temperatury nie pozwalają nam na spożycie gorącej zupy. Z ratunkiem przychodzi zupa od Magdy Gessler, która nas skutecznie ochłodzi. Już nie musisz szukać pomysłu na letni obiad!

Chłodniki Roberta Makłowicza

Chłodnik Magdy Gessler

Chłodnik można podawać z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniakami. Te składniki sprawią, że będzie bardziej sycący. Jeśli zupa jest za mało kwaskowata dodaj sok z jednej cytryny, podkręcisz tym smak.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Myjemy wszystkie warzywa, a następnie obieramy. Botwinkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na tarce, wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę, wsypujemy cukier i sól. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Wlewamy ocet i ściągamy garnek z gazu.
  • Kiedy zupa przestygnie dodajemy resztę składników: kefir, zsiadłe mleko, kwaśną śmietanę, startego na tarce ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i szczypiorek. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Składniki

na 3 porcje

Wartości odżywcze

Chłodnik Magdy Gessler
Na porcję przypada:
Kalorie
314
Tłuszcze
 
28.7
g
44
%
Węglowodany
 
8.9
g
3
%
Błonnik
 
0.2
g
1
%
Białka
 
6.5
g
13
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Magda Gessler
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli