Spis treści
Zwykły, świeży chleb to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Z biegiem czasu do pieczywa zaczęto dodawać różne dodatki podkręcające smak, są to m.in. żurawina, zioła, suszone pomidory czy czosnek. Ten ostatni to chyba najpopularniejszy wariant, z takim pieczywem wszystko ma jeszcze lepszy smak. Spróbuj stworzyć w domu, swój smakowity chlebek z przepisu Ani!
Chleb czosnkowy Ani Bardowskiej
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wyrób gładkie ciasto przy pomocy miksera z hakami do chleba, po kilku minutach miksowania wyrób jeszcze ciasto ręcznie i odstaw do wyrośnięcia.
- Następnie przygotuj masło czosnkowe: wymieszaj masło z ziołami, czosnkiem i solą.
- Ciasto pokrój w paski, posmaruj masłem czosnkowym i złóż w harmonijkę. Złożone kawałki wkładaj do blachy.
- Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C, grzanie góra-dół na 25 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i odsaw do schłodzenia.
Jeden komentarz