w

Chleb czosnkowy według przepisu Ani Bardowskiej. Zobacz gdzie tkwi sekret

Zwykły, świeży chleb to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Z biegiem czasu do pieczywa zaczęto dodawać różne dodatki podkręcające smak, są to m.in. żurawina, zioła, suszone pomidory czy czosnek. Ten ostatni to chyba najpopularniejszy wariant, z takim pieczywem wszystko ma jeszcze lepszy smak. Spróbuj stworzyć w domu, swój smakowity chlebek z przepisu Ani!

Chleb czosnkowy Ani Bardowskiej

Aromatyczny chleb czosnkowy możemy kupić w każdym sklepie, jednak ten gotowy nie ma za wiele wspólnego z naturalnym czosnkiem. Są w nim głównie aromaty i konserwanty. O wiele sensowniejszym rozwiązaniem będzie zrobienie domowego chlebka, który będzie utrzymywał świeżość przez wiele dni.
Przepis Ani Bardowskiej jest niezwykle prosty, nie musisz obawiać wielogodzinnego stania przy kuchennym blacie.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 25 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wyrób gładkie ciasto przy pomocy miksera z hakami do chleba, po kilku minutach miksowania wyrób jeszcze ciasto ręcznie i odstaw do wyrośnięcia.
  • Następnie przygotuj masło czosnkowe: wymieszaj masło z ziołami, czosnkiem i solą.
  • Ciasto pokrój w paski, posmaruj masłem czosnkowym i złóż w harmonijkę. Złożone kawałki wkładaj do blachy.
  • Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C, grzanie góra-dół na 25 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i odsaw do schłodzenia.

Składniki

na 1 blaszka

Ciasto

masło czosnkowe

Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli