Spis treści
Lubisz domowe wypieki drożdżowe? Jeśli tak, to koniecznie musisz wypróbować przepis na chleb na maślance. Tak dobrego pieczywa jeszcze nie jadłeś!
Uwielbiam piec domowy chleb i to z kilku powodów. Po pierwsze, nie ma nic lepszego do jedzenia niż cieplutkie jeszcze domowe pieczywo z chrupiącą skórką. Po drugie, w swoich zbiorach z przepisami mam kilka wersji na przygotowanie pysznego chleba. Tak więc, w mojej kuchni zawsze się coś dzieje i domowy wypiek jeszcze nikomu się nie przejadł. No i po trzecie, zapach pieczonego chleba unoszący się w całym domu. Po prostu go uwielbiam!
Jednocześnie wiem, że wiele osób rezygnuje z pieczenia własnego chleba, bo uważa, że to trudne i czasochłonne zadanie. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment!
Jak zrobić chleb na maślance?
Dziś postanowiłam podzielić się z Tobą moją największą perełką, jeśli chodzi o domowe wypieki. Mowa tu o pysznym chlebku na bazie maślanki. Dlaczego warto go zrobić?
Decydując się na wykorzystanie mojego przepisu, masz pewność, że chleb uda się za każdym razem. Jest to prosta i szybka receptura, dlatego na pewno sobie z nią poradzisz. Nawet jeśli dopiero „stawiasz swoje pierwsze kroki” w kuchni.
Co więcej, dzięki obecności maślanki, domowy wypiek wychodzi mega puszysty. Oczywiście nie zabraknie tu również chrupiącej skórki. I na koniec mała wisienka na torcie. Robiąc chleb na maślance, masz pewność, że zachowa on świeżość znacznie dłużej. Biorąc pod uwagę wszystkie argumenty, sama musisz przyznać, nie ma lepszej kombinacji 🙂
Domowy chleb na maślance
Składniki
na szt.
- 700 g mąka (pszenna)
- 1 łyżeczka sól
- 1 saszetka drożdże instant
- 600 ml maślanka
- 1,5 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukier
- 1 szt. jajko (do posmarowania chleba)
Sposób przygotowania
- Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od połączenia maślanki, cukru oraz drożdży instant.
- Powstałą mieszankę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
- W międzyczasie przesiej mąkę.
- Po czym zacznij łączyć ją z mieszanką drożdżową. Nie zapomnij dodać również soli.
- Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec tego procesu dodaj oliwę z oliwek.
- Powstała mieszanka powinna być zwarta i jednolita. Odstaw ją pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy do pieczenia.
- Następnie ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 10 minut.
- Przed włożeniem ciasta do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. To również dobry moment, aby dodać ulubione ziarna. Po prostu rozsyp je na wierzchu chlebka. Oczywiście możesz pominąć ten krok.
- Tak przygotowany chleb wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Gotowy chleb możesz łączyć zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. W każdej formie będzie smakował wyśmienicie!
Zobacz także: Dodaj sporo proszku budyniowego do piany na biszkopta, a będzie puszysty jak chmurka
Jeden komentarz