w ,

Chleb na maślance. Domowy wypiek z chrupiącą skórką

chleb na maślance
MilovidovaEkaterina, Getty Images

Lubisz domowe wypieki drożdżowe? Jeśli tak, to koniecznie musisz wypróbować przepis na chleb na maślance. Tak dobrego pieczywa jeszcze nie jadłeś!

Uwielbiam piec domowy chleb i to z kilku powodów. Po pierwsze, nie ma nic lepszego do jedzenia niż cieplutkie jeszcze domowe pieczywo z chrupiącą skórką. Po drugie, w swoich zbiorach z przepisami mam kilka wersji na przygotowanie pysznego chleba. Tak więc, w mojej kuchni zawsze się coś dzieje i domowy wypiek jeszcze nikomu się nie przejadł. No i po trzecie, zapach pieczonego chleba unoszący się w całym domu. Po prostu go uwielbiam!

Jednocześnie wiem, że wiele osób rezygnuje z pieczenia własnego chleba, bo uważa, że to trudne i czasochłonne zadanie. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment!

Jak zrobić chleb na maślance?

Dziś postanowiłam podzielić się z Tobą moją największą perełką, jeśli chodzi o domowe wypieki. Mowa tu o pysznym chlebku na bazie maślanki. Dlaczego warto go zrobić?

Decydując się na wykorzystanie mojego przepisu, masz pewność, że chleb uda się za każdym razem. Jest to prosta i szybka receptura, dlatego na pewno sobie z nią poradzisz. Nawet jeśli dopiero „stawiasz swoje pierwsze kroki” w kuchni.

Co więcej, dzięki obecności maślanki, domowy wypiek wychodzi mega puszysty. Oczywiście nie zabraknie tu również chrupiącej skórki. I na koniec mała wisienka na torcie. Robiąc chleb na maślance, masz pewność, że zachowa on świeżość znacznie dłużej. Biorąc pod uwagę wszystkie argumenty, sama musisz przyznać, nie ma lepszej kombinacji 🙂

Domowy chleb na maślance

Pyszny domowy chlebek z chrupiącą skórką i puszystym środkiem już na Ciebie czeka!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 1 szt.

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od połączenia maślanki, cukru oraz drożdży instant.
  • Powstałą mieszankę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
  • W międzyczasie przesiej mąkę.
  • Po czym zacznij łączyć ją z mieszanką drożdżową. Nie zapomnij dodać również soli.
  • Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec tego procesu dodaj oliwę z oliwek.
  • Powstała mieszanka powinna być zwarta i jednolita. Odstaw ją pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy do pieczenia.
  • Następnie ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 10 minut.
  • Przed włożeniem ciasta do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. To również dobry moment, aby dodać ulubione ziarna. Po prostu rozsyp je na wierzchu chlebka. Oczywiście możesz pominąć ten krok.
  • Tak przygotowany chleb wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
chleb na maślance

Wartości odżywcze

Domowy chleb na maślance
Na porcję przypada:
Kalorie
2564.5
Tłuszcze
 
78.2
g
120
%
Węglowodany
 
380.4
g
127
%
Błonnik
 
26.4
g
110
%
Białka
 
79.9
g
160
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Gotowy chleb możesz łączyć zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. W każdej formie będzie smakował wyśmienicie!

Zobacz także: Dodaj sporo proszku budyniowego do piany na biszkopta, a będzie puszysty jak chmurka

  • Miniatura:
  • MilovidovaEkaterina, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani