w

Chleb czosnkowy według przepisu Ani Bardowskiej. Zobacz gdzie tkwi sekret

Zwykły, świeży chleb to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Z biegiem czasu do pieczywa zaczęto dodawać różne dodatki podkręcające smak, są to m.in. żurawina, zioła, suszone pomidory czy czosnek. Ten ostatni to chyba najpopularniejszy wariant, z takim pieczywem wszystko ma jeszcze lepszy smak. Spróbuj stworzyć w domu, swój smakowity chlebek z przepisu Ani!

Aromatyczny chleb czosnkowy możemy kupić w każdym sklepie, jednak ten gotowy nie ma za wiele wspólnego z naturalnym czosnkiem. Są w nim głównie aromaty i konserwanty. O wiele sensowniejszym rozwiązaniem będzie zrobienie domowego chlebka, który będzie utrzymywał świeżość przez wiele dni.
Przepis Ani Bardowskiej jest niezwykle prosty, nie musisz obawiać wielogodzinnego stania przy kuchennym blacie.
Sponsorowane
Czas całkowity 55 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wyrób gładkie ciasto przy pomocy miksera z hakami do chleba, po kilku minutach miksowania wyrób jeszcze ciasto ręcznie i odstaw do wyrośnięcia.
  • Następnie przygotuj masło czosnkowe: wymieszaj masło z ziołami, czosnkiem i solą.
  • Ciasto pokrój w paski, posmaruj masłem czosnkowym i złóż w harmonijkę. Złożone kawałki wkładaj do blachy.
  • Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C, grzanie góra-dół na 25 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i odsaw do schłodzenia.

Składniki

na 1 blaszka

Ciasto

masło czosnkowe

Wartości odżywcze Zobacz

Chleb czosnkowy Ani Bardowskiej
Na porcję przypada:
Kalorie
4239.8
Tłuszcze
 
93
g
143
%
Węglowodany
 
730.8
g
244
%
Błonnik
 
37.4
g
156
%
Białka
 
111.4
g
223
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz