Spis treści
Szukasz ciekawego, a zarazem sprawdzonego przepisu na walentynkowy deser? Genialny tort red velvet spisze się w tej roli idealnie! Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też obłędnie smakuje.
Już za kilka dni czeka nas święto miłości. Dzień Zakochanych, bo o nim mowa, to idealny moment, aby przygotować dla swojej drugiej połówki słodki prezent w genialnym wydaniu. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie jednocześnie. Już od samego patrzenia, można zgłodnieć!
Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto w kilku słowach napisać czym tak w ogóle jest deser red velvet. Czym się charakteryzuje i jak go przygotować?
Tort red velvet – pomysł na walentynkowy deser
Ten genialny deser to nic innego jak mega puszyste, aksamitne i wilgotne ciasto wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych. Oczywiście musi być ono koloru czerwonego. I można uzyskać ten efekt zarówno przy pomocy jadalnych barwników spożywczych, jak i w naturalny sposób – chociażby przy pomocy soku z buraka.
Uzupełnieniem dzisiejszego przepisu jest kremowa masa w białym kolorze. Taki duet nie tylko stanowi przepyszną kombinację smakową, ale też pięknie się prezentuje! Zresztą za moment sama będziesz mogła się o tym przekonać 🙂
Tort red velvet
Składniki
na 10 porcji
Ciasto:
- 200 g masło (miękkie)
- 320 g mąka (tortowa)
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 280 g cukier
- 4 szt. jajko
- 1 szczypta sól
- 1 szkl. jogurt (naturalny)
- kilka kropel barwnik spożywczy (czerwony)
Krem:
- 400 ml śmietanka (30%)
- 300 g mascarpone
- 300 g serek (śmietankowy)
- 1 szklanka cukier puder
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ciasta.
- Na początek przesiewamy przez sitko mąkę tortową, dzięki czemu gotowe ciasto będzie idealnie puszyste.
- Następnie ucieramy ze sobą miękkie masło oraz cukier. Najlepiej przed dodaniem do masła, cukier przesiać przez sitko, aby pozbyć się potencjalnych grudek.
- Powstała w ten sposób mieszanka powinna być puszysta i zwarta. Po chwili zaczynamy dodawać stopniowo po jednym jajku.
- Do mieszanki dodajemy również stopniowo jogurt naturalny.
- W osobnej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
- Dopiero teraz możemy zacząć dodawać stopniowo do mokrych składników miks mąki.
- Na koniec dodajemy do mieszanki barwnik spożywczy. Należy pamiętać, aby robić to ostrożnie, bo wystarczy naprawdę kilka kropel, aby stworzyć idealnie czerwony kolor.
- Gotową mieszankę na ciasto przekładamy do formy, po czym wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Urządzenie powinno pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotowujemy krem, ubijając ze sobą śmietankę i cukier puder.
- Następnie do mieszanki dodajemy dwa rodzaje sera.
- Ostudzone ciasto w zależności od potrzeb dzielimy na 2 lub 3 blaty.
- Następnie przekładamy każdą część domowej roboty ciasta kremem serowym.
- Na koniec możesz udekorować tort przy pomocy słodkich dodatków z motywem walentynek.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
- Smacznego!
Jak sama widzisz, w zaciszu własnego domu można przygotować przepyszny deser w ciekawym wydaniu. Jak dla mnie jest to strzał w 10, który jest jednocześnie idealnym pomysłem na prezent walentynkowy. Zgadzasz się ze mną?
Zobacz także: Kruche ciastka walentynkowe w kształcie serca. Podaruj je bliskim!