w ,

Chcesz zaskoczyć swoją miłość w Walentynki? Zrób tort red velvet!

tort red velvet
harashchenkoalexandra

Szukasz ciekawego, a zarazem sprawdzonego przepisu na walentynkowy deser? Genialny tort red velvet spisze się w tej roli idealnie! Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też obłędnie smakuje.

Już za kilka dni czeka nas święto miłości. Dzień Zakochanych, bo o nim mowa, to idealny moment, aby przygotować dla swojej drugiej połówki słodki prezent w genialnym wydaniu. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie jednocześnie. Już od samego patrzenia, można zgłodnieć!

Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto w kilku słowach napisać czym tak w ogóle jest deser red velvet. Czym się charakteryzuje i jak go przygotować?

Tort red velvet – pomysł na walentynkowy deser

Ten genialny deser to nic innego jak mega puszyste, aksamitne i wilgotne ciasto wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych. Oczywiście musi być ono koloru czerwonego. I można uzyskać ten efekt zarówno przy pomocy jadalnych barwników spożywczych, jak i w naturalny sposób – chociażby przy pomocy soku z buraka.

Uzupełnieniem dzisiejszego przepisu jest kremowa masa w białym kolorze. Taki duet nie tylko stanowi przepyszną kombinację smakową, ale też pięknie się prezentuje! Zresztą za moment sama będziesz mogła się o tym przekonać 🙂

Tort red velvet

Z okazji zbliżających się Walentynek, przygotuj dla miłości swojego życia przepyszny tort w ciekawym wydaniu. Po prostu palce lizać!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 10 porcji

Ciasto:

Krem:

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ciasta.
  • Na początek przesiewamy przez sitko mąkę tortową, dzięki czemu gotowe ciasto będzie idealnie puszyste.
  • Następnie ucieramy ze sobą miękkie masło oraz cukier. Najlepiej przed dodaniem do masła, cukier przesiać przez sitko, aby pozbyć się potencjalnych grudek.
  • Powstała w ten sposób mieszanka powinna być puszysta i zwarta. Po chwili zaczynamy dodawać stopniowo po jednym jajku.
  • Do mieszanki dodajemy również stopniowo jogurt naturalny.
  • W osobnej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
  • Dopiero teraz możemy zacząć dodawać stopniowo do mokrych składników miks mąki.
  • Na koniec dodajemy do mieszanki barwnik spożywczy. Należy pamiętać, aby robić to ostrożnie, bo wystarczy naprawdę kilka kropel, aby stworzyć idealnie czerwony kolor.
  • Gotową mieszankę na ciasto przekładamy do formy, po czym wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Urządzenie powinno pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie przygotowujemy krem, ubijając ze sobą śmietankę i cukier puder.
  • Następnie do mieszanki dodajemy dwa rodzaje sera.
  • Ostudzone ciasto w zależności od potrzeb dzielimy na 2 lub 3 blaty.
  • Następnie przekładamy każdą część domowej roboty ciasta kremem serowym.
  • Na koniec możesz udekorować tort przy pomocy słodkich dodatków z motywem walentynek.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
  • Smacznego!
tort red velvet
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Jak sama widzisz, w zaciszu własnego domu można przygotować przepyszny deser w ciekawym wydaniu. Jak dla mnie jest to strzał w 10, który jest jednocześnie idealnym pomysłem na prezent walentynkowy. Zgadzasz się ze mną?

Zobacz także: Kruche ciastka walentynkowe w kształcie serca. Podaruj je bliskim!

  • Miniatura:
  • harashchenkoalexandra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani