Spis treści
Bezmięsne kotlety Ewy Wachowicz to alternatywa dla tradycyjnych mielonych i schabowych, które tak uwielbiamy. Można je podawać na piątkowy obiad lub przy diecie wegetariańskiej. Potrzebujesz 3 składników: jajek, pieczarek i cebuli.
Kotleciki robi się w ekspresowym tempie, wystarczy zaledwie 30 minut, by mieć gotowy obiad. Możesz je podawać z ziemniakami, kaszą i ulubioną surówką — my polecamy Colesław. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy zaledwie kilku aromatycznych składników jak pieczarki podsmażone na maśle i cebulka, do tego zioła, szczypiorek i natka pietruszki.
Kotlety jajeczne
Sposób przygotowania
- 12 jajek ugotuj na twardo. Cebulę obierz i posiekaj, to samo zrób z pieczarkami. Cebule zeszklij na maśle, dorzuć pieczarki, przypraw całość solą i pieprzem. Podsmażaj, aż woda wyparuje.
- Jajka na twardo obierz i rozgnieć, dodaj pieczarki z cebulą i zamieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek.
- Masę dopraw solą i pieprzem, dodaj dwa surowe jajka i 2 łyżki bułki tartej.
- Uformuj kulki z masy i obtocz w bułce tartej, a następnie podsmaż na oleju, aż będą mieć złoty kolor.
Składniki
na porcje
- 14 sztuk jajko
- 200 g pieczarki
- 1 cebula
- 1 szklanka bułka tarta
- 2 łyżka szczypiorek (posiekany)
- 2 łyżka natka pietruszki (posiekany)
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masło
- 20 ml olej rzepakowy
Przepisy i porady Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz poleca pasztet z cukinii i marchewki
Ewa Wachowicz ma swój sposób na rosół! Nie uwierzysz co do niego dodaje
Masz w spiżarni sporo cebuli? Zrób z niej placki z przepisu Ewy Wachowicz
Konfitura z czosnku. Przepis Ewy Wachowicz na pastę do kanapki
Mięsne szaszłyki z grilla od Ewy Wachowicz
Sałatka w 10 minut. Ewa Wachowicz podrzuca przepis
Sernik bez cukru. Ewa Wachowicz dodaje pewien słodki zamiennik
Ewa Wachowicz pije codziennie ten napar. Jej zdaniem to eliksir zdrowia
Pampuchy drożdżowe Ewy Wachowicz. Restauratorka odtwarza kultowy przepis
Zobacz więcej