w , ,

Bezmięsne kotlety Ewy Wachowicz

bezmięsne kotlety

Bezmięsne kotlety Ewy Wachowicz to alternatywa dla tradycyjnych mielonych i schabowych, które tak uwielbiamy. Można je podawać na piątkowy obiad lub przy diecie wegetariańskiej. Potrzebujesz 3 składników: jajek, pieczarek i cebuli.

Kotleciki robi się w ekspresowym tempie, wystarczy zaledwie 30 minut, by mieć gotowy obiad. Możesz je podawać z ziemniakami, kaszą i ulubioną surówką — my polecamy Colesław. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy zaledwie kilku aromatycznych składników jak pieczarki podsmażone na maśle i cebulka, do tego zioła, szczypiorek i natka pietruszki.

Kotlety jajeczne

Kotleciki zasmakują nawet największym fanom mięsnych potraw. Wypróbuj je w swoim domu!
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
bezmięsne kotlety
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • 12 jajek ugotuj na twardo. Cebulę obierz i posiekaj, to samo zrób z pieczarkami. Cebule zeszklij na maśle, dorzuć pieczarki, przypraw całość solą i pieprzem. Podsmażaj, aż woda wyparuje.
  • Jajka na twardo obierz i rozgnieć, dodaj pieczarki z cebulą i zamieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek.
  • Masę dopraw solą i pieprzem, dodaj dwa surowe jajka i 2 łyżki bułki tartej.
  • Uformuj kulki z masy i obtocz w bułce tartej, a następnie podsmaż na oleju, aż będą mieć złoty kolor.
Jeśli chcesz, dodaj do masy tarty ser żółty, po usmażeniu będą cudownie ciągnące.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Kotlety jajeczne
Na porcję przypada:
Kalorie
303.6
Tłuszcze
 
8.4
g
13
%
Węglowodany
 
47
g
16
%
Błonnik
 
3.7
g
15
%
Białka
 
10.3
g
21
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Ewa Wachowicz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli