w ,

Barszcz czerwony z tego przepisu zrobisz w mgnieniu oka. Najprostsza receptura bez zakwasu

teine, Getty Images

Czas biegnie nieubłaganie i Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Dziś zdradzę Ci patent na najprostszy i najszybszy barszcz czerwony. Przyda się na ostatnią chwilę.

Maraton świąteczny trwa w najlepsze. A wraz z nim niekończące się zakupy, porządki całego domu, ubieranie choinki i pakowanie prezentów. Do tego jeszcze dodajmy długie godziny w kuchni wypełnione po brzegi przygotowaniem wigilijnych potraw, czy w końcu wypieki pysznych ciast i ciasteczek. Prawda, że sporo tego?

Dlatego nic dziwnego, że w całym tym ferworze przygotowań łatwo o wpadkę, która może pokrzyżować nasze plany i w mgnieniu oka zepsuć humor na cały dzień. A wcale nie musi tak być. Wystarczy, że w tym roku postawisz na sprawdzone, szybkie i proste rozwiązania. Pomogą one bez problemu uporać się nawet z najdłuższą listą świątecznych przygotowań.

A skoro mowa o takich rozwiązaniach, to muszę wspomnieć o genialnym przepisie na barszcz czerwony z którym poradzi sobie nawet największy laik kulinarny.

Barszcz czerwony bez zakwasu

Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 45 min.

Składniki

na 8 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania warzyw i owoców. W tym celu obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. Wyjątek stanowią tu buraki, które należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
    Aby nie zabarwić dłoni tuż przed Wigilią, przy pracy z burakami załóż gumowe rękawiczki.
  • Na palniku ustaw duży garnek. Następnie wlej do niego zimną wodę i dodaj wcześniej przygotowane marchewki, pora oraz selera.
  • W garnku na tym etapie powinny znaleźć się również ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe.
  • Powstałą mieszankę gotujemy do chwili, aż warzywa staną się miękkie. Następnie doprawiamy całość przy pomocy soli.
  • Powstały wywar odcedzamy.
  • Do garnka z wywarem dodajemy teraz wcześniej przygotowane buraki i ocet. To właśnie dzięki niemu, barszcz czerwony zachowa swój piękny kolor.
  • Wywar gotujemy na małym ogniu. Po chwili dodajemy do garnka wcześniej namoczone suszone grzyby oraz jabłka.
  • Tak przygotowaną mieszankę gotujemy ok. 30 minut.
  • Po tym czasie po raz kolejny odcedzamy wywar z garnka.
  • Na koniec doprawiamy według uznania.
  • I to wszystko. Gotowy barszcz serwujemy z uszkami.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Barszcz czerwony bez zakwasu
Na porcję przypada:
Kalorie
12.3
Tłuszcze
 
0.2
g
0
%
Węglowodany
 
3
g
1
%
Błonnik
 
0.8
g
3
%
Białka
 
0.3
g
1
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Jak sama widzisz, pyszny barszcz czerwony można przygotować w szybki i prosty sposób bez zakwasu. Moim zdaniem to idealne rozwiązanie na Wigilię, kiedy to mamy do przygotowania całą masę innych potraw. Zgadzasz się ze mną?

Zobacz także: Najlepsi kucharze robią makowiec bez zawijania. Robi się go ekspresowo!

  • Miniatura:
  • teine, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani