Spis treści
Czas biegnie nieubłaganie i Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Dziś zdradzę Ci patent na najprostszy i najszybszy barszcz czerwony. Przyda się na ostatnią chwilę.
Maraton świąteczny trwa w najlepsze. A wraz z nim niekończące się zakupy, porządki całego domu, ubieranie choinki i pakowanie prezentów. Do tego jeszcze dodajmy długie godziny w kuchni wypełnione po brzegi przygotowaniem wigilijnych potraw, czy w końcu wypieki pysznych ciast i ciasteczek. Prawda, że sporo tego?
Dlatego nic dziwnego, że w całym tym ferworze przygotowań łatwo o wpadkę, która może pokrzyżować nasze plany i w mgnieniu oka zepsuć humor na cały dzień. A wcale nie musi tak być. Wystarczy, że w tym roku postawisz na sprawdzone, szybkie i proste rozwiązania. Pomogą one bez problemu uporać się nawet z najdłuższą listą świątecznych przygotowań.
A skoro mowa o takich rozwiązaniach, to muszę wspomnieć o genialnym przepisie na barszcz czerwony z którym poradzi sobie nawet największy laik kulinarny.
Barszcz czerwony bez zakwasu
Składniki
na porcji
- 8 szt. burak czerwony
- 3 szt. marchew
- 2 garście grzyby (suszone)
- 1 kawałek por
- 1 kawałek seler
- 5 szt. ziele angielskie
- 5 szt. liść laurowy
- 1 łyżeczka sól
- 1,5 łyżeczki cukier
- 2 szt. jabłko
- 1 łyżka czosnek granulowany
- 1 łyżka ocet
- 1 łyżka pieprz
- 1 łyżka majeranek
- 2 l woda
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania warzyw i owoców. W tym celu obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. Wyjątek stanowią tu buraki, które należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Aby nie zabarwić dłoni tuż przed Wigilią, przy pracy z burakami załóż gumowe rękawiczki.
- Na palniku ustaw duży garnek. Następnie wlej do niego zimną wodę i dodaj wcześniej przygotowane marchewki, pora oraz selera.
- W garnku na tym etapie powinny znaleźć się również ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe.
- Powstałą mieszankę gotujemy do chwili, aż warzywa staną się miękkie. Następnie doprawiamy całość przy pomocy soli.
- Powstały wywar odcedzamy.
- Do garnka z wywarem dodajemy teraz wcześniej przygotowane buraki i ocet. To właśnie dzięki niemu, barszcz czerwony zachowa swój piękny kolor.
- Wywar gotujemy na małym ogniu. Po chwili dodajemy do garnka wcześniej namoczone suszone grzyby oraz jabłka.
- Tak przygotowaną mieszankę gotujemy ok. 30 minut.
- Po tym czasie po raz kolejny odcedzamy wywar z garnka.
- Na koniec doprawiamy według uznania.
- I to wszystko. Gotowy barszcz serwujemy z uszkami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Jak sama widzisz, pyszny barszcz czerwony można przygotować w szybki i prosty sposób bez zakwasu. Moim zdaniem to idealne rozwiązanie na Wigilię, kiedy to mamy do przygotowania całą masę innych potraw. Zgadzasz się ze mną?
Zobacz także: Najlepsi kucharze robią makowiec bez zawijania. Robi się go ekspresowo!